Genetikchef: Svinepest er igen et stort problem i Kina

Vacciner forårsager angiveligt udbrud af afrikansk svinepest i Kina, hvor producenter også kæmper med store tab på lave svinepriser, melder genetikselskab.
Foto: Sebastian Buur Gunvald/ERH
Foto: Sebastian Buur Gunvald/ERH

De kinesiske svineproducenter er hårdt pressede af ringe produktionsøkonomi og nu også en fornyet spredning af den frygtede sygdom afrikansk svinepest (ASF).

Det skriver den kinesiske markedschef i genetikselskabet Genesus, Lyle Jones, i maj-rapporten. Selskabet har base i Canada er blandt verdens største virksomheder inden for salg af svinesæd- og genetik.

Dermed bekræfter Genesus flere måneders rygter om, at ASF igen florerer i Kina - få år efter at sygdommen fik mere end en fjerdedel af landets besætning udryddet. Netop Kina er verdens største svinekødsnation, både målt i produktion og forbrug.

”Vores kontakter fortæller os, at ASF igen er et massivt problem, og at udbredelsen af sygdommen er den mest alvorlige siden 2019. Udbrudddet er en lavvirulent stamme fra brug af vacciner,” lyder det i teksten fra Lyle Jones.

Danbred-rival nedjusterer grundet udfordringer i Kina

Brugen af vacciner mod ASF er tilgængelige i Kina - selv om eksperter på verdensplan talrige gange har betonet, at netop vacciner mod ASF er vanskelige, fordi man meget hurtigt kan risikere, at vaccinen muterer, så den i stedet kan forårsage udbrud af sygdommen.

”Svin i alle vægtklasser sendes til slagterierne, hvilket lægger pres på markedspriserne,” skriver markedschefen.

Gennemsnitspriserne på slagtegrise i Kina er pt. reduceret med 14 pct. i forhold til samme tidspunkt sidste år. Lige nu producerer de største svineproducenter med massive tab. Ifølge Genesus havde de fire største selskaber, Wens, New Hope, Muyuan og Zhenbang et samlet tab på lige omkring 1 mia. US-dollars bare i første kvartal. Disse tab fortsætter, fordi markedspriserne stadig ikke viser tendens til at rette sig.

Den dårlige produktionsøkonomi har fået andre af de førende svineproducenter, såsom Aonong, Techbank, DBN og Recon, til at sænke deres salgsmål i år, med samlet op mod 6-8,7 mio. grise, bemærker Genesus.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også