Danish Crown strammer grebet om grisene med nyt værktøj

Store udsving i antallet af grise koster dyrt for Danish Crown - derfor indfører bestyrelse nu øget kontrol og mulighed for økonomiske sanktioner.
Erik Bredholt er formand for bestyrelsen i Danish Crown. | Foto: Ida Munch
Erik Bredholt er formand for bestyrelsen i Danish Crown. | Foto: Ida Munch

Den andelsejede slagterikoncern Danish Crown ændrer reglerne for afregning per 1. juli, så det nu bliver et krav for selskabets leverandører at melde sin forventede leverance af grise til slagtning ind mindst én gang årligt. 

Det skriver Danish Crown i en pressemeddelelse. 

Årsleverancen vil som udgangspunkt kunne justeres løbende, men bestyrelsen i Danish Crown får med ændringen mulighed for at indføre en såkaldt ”stabilitetsmaske,” der kan fastfryse leverancerne på det tidligere indmeldte niveau.

”Det er vigtigt at understrege, at det udelukkende er tanken at indføre fradrag i perioder med ekstraordinært store udsving i tilførslerne af grise,” siger bestyrelsesformand Erik Bredholt.

To tal forklarer Danish Crowns fabrikslukning: Overkapacitet koster landmænd millioner

Konkret betyder stabilitetsmasken altså, at andelsejerne, der samtidig er leverandører til selskabet, mindst én gang årligt skal melde til Danish Crown, hvor mange grise de forventer at levere på et år.

Hvis ikke denne lovede leverance holder inden for 10 pct., vil det medfører et fradrag i prisen. 

Stabilitetsmasken indføres for at imødekomme udsvingene i leverancen, der har kostet andelsselskabet ”et trecifret millionbeløb” de seneste tre år, lyder det fra Erik Bredholt. 

Bestyrelsesformanden påpeger, at ændringen giver mulighed for at sikre en stabil værdi til andelsejerne med inspiration fra vægtmasken. 

”På samme måde fungerer stabilitetsmasken. Når leverancer og slagtekapacitet er i balance, har grisene den højeste værdi,” siger Erik Bredholt. 

Skal skabe større forudsigelighed på slagterier

De seneste år har været præget af hidtil usete udsving i produktionen af slagtegrise fra andelsejerne, og det har medført store udfordringer for Danish Crown i tilpasningen af kapaciteten – samt også nødvendigheden af at tage nye geværgreb i brug for at styre tilførslerne.

I 2020 ramte såvel coronapandemien som afrikansk svinepest Europa og medførte et nærmest øjeblikkeligt stop for eksport af smågrise. Som konsekvens af lange ventetider på at få slagtet grise, indførte Danish Crown stop for optag af nye andelshavere – og også en straf til de andelsejere, der pludselig forøgede deres leverancer af grise mærkbart.

Samtidig opmandede koncernen dog med flere hundrede knivsvingende medarbejdere for at kunne klare de kraftigt stigende leverancer fra ejerne. Nu står en del af disse over for fyringer, fordi svineproducenterne i stort tal de seneste måneder har sendt flere smågrise end normalt over grænsen mod Tyskland og Polen, hvor priserne har været langt mere attraktive.

Formålet med ændringen er at sikre en mere stabil drift på koncernens slagterier, der har været hårdt mærket af det markante fald i antallet af grise, der bliver sendt til slagtning i Danmark, hvilket har ført til overkapacitet på slagterierne.

”I praksis har vi haft betydelige omkostninger til bufferkapacitet for at kunne absorbere de enorme udsving i tilførslerne, der skabes, når vi som andelsejere samtidigt ændrer vores adfærd,” siger bestyrelsesformand Erik Bredholt. 

Igennem de seneste tre år først steg antallet af grise sendt til slagtning hos Danish Crown fra 215.000 til 280.000 tusind om ugen, for derefter at falde til det nuværende niveau på omkring 200.000. 

Det er de store udsving, Danish Crown nu vil forsøge at skabe bedre mulighed for at forudsige ved at bede leverandørerne om på forhånd at meddele om deres forventede leverance. 

Danish Crown-chef: Derfor vælger vi at lukke Sæby

Nicolaj Nørgaard, direktør for ejerservice i Danish Crown, kalder det et nødvendigt værktøj i lyset af, at selskabets slagteri i Sæby for nyligt blev indstillet til lukning på grund af overkapacitet. 

”Derfor er behovet for at sikre en større forudsigelighed i leverancerne endnu mere udtalt, da det i sidste ende er vejen til både at sikre andelsejerne en god afregning og en god service,” siger han. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også