EU godkender opkøb af hollandske landbrug

Europa-Kommissionen har givet grønt lys til, at landbrug kan opkøbes af staten og landmændene kompenseres med op mod 120 procent af værdien af deres bedrifter. 

Den såkaldte opkøbsordning, der gælder for nogle af de mest klima-belastende landbrug i Holland, er blevet godkendt i EU. 

Dermed åbnes der for, at den hollandske regering kan reducere landbrugets kvælstofudledning ved at opkøbe og lukke eksempelvis kvægbedrifter, skriver mediet Boerderij.

Ca. 3.000 landbrug er berettiget til ordningen, og de såkaldte ”peak-landmænd”, der ligger i nærheden af Natura 2000-områder, kan få en kompensation på op til 120 pct. af værdien af deres bedrift.

Hollands opkøbsstrategi snegler sig frem

Der foreligger endnu en godkendelse af den samme ordning, hvor yderligere 10.000 husdyrbrug kan opgive deres bedrifter frivilligt mod kompensation. Disse bedrifter vil få op til 100 pct. af markedsværdien, skriver mediet.

Der er et samlet budget på 1,47 mia. euro, knap 11 mia. kr., til rådighed for begge ophørsordninger.

Europa-Kommissionen har godkendt ordningerne, fordi de ”bidrager til at forbedre miljøet, naturreservaternes tilstand og miljøvenlig produktion”, sagde Europa-Kommissionens næstformand Margrethe Vestager, ifølge mediet.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også