Belgien får grønt EU-lys til at købe svinebesætninger i Flandern

Der er sat 1,5 mia. kr. af ti lat købe små og mellemstore besætninger op for at nedbringe kvælstof frem til 2025.
Foto: Joachim Adrian
Foto: Joachim Adrian

Efter næsten et års sagsbehandling er der nu givet ok fra EU-Kommissionen til, at de belgiske myndigheder kan købe svineproduktioner i Flandern med det formål at lukke dem.

Der er afsat mere end 200 mio. Euro til ordningen, der frem mod 2025 skal købe svinebesætninger, sådan at regionen kan nedbringe sin udledning af kvælstof.

Det fremgår af Markedsnyt for grisekød fra Landbrug & Fødevarer, samt også af Agence Europe.

AgriWatch kunne sidste år i april, da ordningen blev præsenteret, fortælle, at landmændene vil modtage 154 euro pr. svin og 850 euro pr. so ved ordningen, der især er målrettet små og mellemstore producenter.

Belgiske svineavlere får betaling for at lukke farmen

Andelen af svin i Flandern-regionen skal falde med 30 pct. i 2030. Til det formål har regionens myndigheder budgetteret med 3,6 mia. euro, svarende til knap 27 mia. kr.

Milliardbeløbet skal blandt andet bruges på at lukke 40 af de mest forurenende landbrug i regionen. Det skal som udgangspunkt ske gennem en frivillig ordning, hvor landbrugene vil modtage en økonomisk kompensation fra regeringen for at træffe beslutningen.

Herudover vil der blive afsat et beløb til at støtte producenter, som vil lave investeringer, der reducerer udledningen af kvælstof ved eksempelvis at installere nye anlæg i stalde eller ved at skifte til andre foderstoffer.

Også i Holland er der store planer fra regeringen om at nedbringe kvælstofudledningen ved at reducere landbruget i landet. Dette fik i weekenden flere tusinde landmænd til at gå på gaderne igen.

Tusindvis af landmænd demonstrerer i Holland

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også