Økologiske æg frikendes for forhøjede niveauer af PFAS
![Foto: Mikkel Hørlyck](https://photos.watchmedier.dk/watchmedier/resize:fill:3840:0:0/plain/https://photos.watchmedier.dk/Images/14883891/uxa46c/ALTERNATES/schema-16_9/doc7om57xzpr5v1huv0lyt.jpg)
Fødevarestyrelsen har udført en række nye analyser, efter at der i vinters blev konstateret et forhøjet indhold af PFAS i æg fra økologiske høns, som havde fået foder med fiskemel.
Ægproducenterne reagerede dengang på oplysningerne om det forhøjede PFAS-indhold i økologiske æg, og fjernede fiskemel fra hønsenes foder. Indholdet af PFAS i æggene er siden faldet hurtigt,fremgår af en pressemeddelelse fra fødevareministeriet.
Dakofo skrotter fiskemel i foder til æglæggende økohøns
Fødevarestyrelsen har i marts og april 2023 undersøgt æg fra 10 forskellige økologiske producenter. I otte prøver blev der ikke påvist PFAS, mens der i to prøver var fund af PFAS, men langt under grænseværdien.
Der blev ikke påvist PFAS i prøver fra fire forskellige konventionelle æggeproducenter. Efter fundet af PFAS i visse typer af fiskemel har Fødevarestyrelsen også undersøgt fisk fra hav- og dambrug.
I 10 af disse prøver er der ikke påvist PFAS, mens der i tre prøver er påvist PFAS i meget lave niveauer og langt under grænseværdien.
Fiskemelbranchen: Problematisk mistænkeliggørelse af hele industrien