Økologiske æg frikendes for forhøjede niveauer af PFAS

Fødevarestyrelsen har på ny har testet økologiske æg. Analyserne viser, at indholdet af PFAS i æggene er meget lavt og i alle tilfælde under grænseværdien. 
Foto: Mikkel Hørlyck
Foto: Mikkel Hørlyck

Fødevarestyrelsen har udført en række nye analyser, efter at der i vinters blev konstateret et forhøjet indhold af PFAS i æg fra økologiske høns, som havde fået foder med fiskemel. 

Ægproducenterne reagerede dengang på oplysningerne om det forhøjede PFAS-indhold i økologiske æg, og fjernede fiskemel fra hønsenes foder. Indholdet af PFAS i æggene er siden faldet hurtigt,fremgår af en pressemeddelelse fra fødevareministeriet. 

Dakofo skrotter fiskemel i foder til æglæggende økohøns

Fødevarestyrelsen har i marts og april 2023 undersøgt æg fra 10 forskellige økologiske producenter. I otte prøver blev der ikke påvist PFAS, mens der i to prøver var fund af PFAS, men langt under grænseværdien. 

Der blev ikke påvist PFAS i prøver fra fire forskellige konventionelle æggeproducenter. Efter fundet af PFAS i visse typer af fiskemel har Fødevarestyrelsen også undersøgt fisk fra hav- og dambrug.

I 10 af disse prøver er der ikke påvist PFAS, mens der i tre prøver er påvist PFAS i meget lave niveauer og langt under grænseværdien.

Fiskemelbranchen: Problematisk mistænkeliggørelse af hele industrien

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også