Ukraine: Kornaftale i Sortehavet er forlænget i 120 dage

Ifølge Tyrkiets præsident, Recep Erdogan, er kornaftale forlænget. Ukraine siger, det drejer sig om 120 dage.
Ukraines infrastrukturminister oplyser lørdag, at aftalen er forlænget med 120 dage, som Ukraine ønskede. | Foto: Joachim Adrian
Ukraines infrastrukturminister oplyser lørdag, at aftalen er forlænget med 120 dage, som Ukraine ønskede. | Foto: Joachim Adrian
AF RITZAU

Kornaftalen mellem Ukraine og Rusland, der stod til at udløbe lørdag, er blevet forlænget.

Det oplyser Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, ifølge nyhedsbureauet Reuters. Han var i sin tid med til at mægle den første aftale.

Det var ventet, at aftalen om eksport af korn via Sortehavet skulle forlænges. Men Ukraine og Rusland har været uenige om, hvor mange dage den skal forlænges.

Ukraines infrastrukturminister oplyser lørdag, at aftalen er forlænget med 120 dage, som Ukraine ønskede.

Modsat har Rusland tidligere meddelt, at de kun ville forlænge den i 60 dage.

Recep Erdogan nævner ikke, hvor lang tid aftalen er forlænget.

”Aftalen om en kornkorridor stod til at udløbe i dag. Men som resultat af samtaler mellem de to parter, har vi sikret en forlængelse af aftalen,” siger Erdogan i en tale.

Kornaftalen blev indgået sidste sommer med FN og Tyrkiet som mæglere. Det skete, efter at de globale korn- og brødpriser var skudt i vejret. Med store konsekvenser for især verdens fattige.

I kornaftalen er der en såkaldt bestemmelse, der er en mulighed for, at parterne kan forlænge aftalen med mindst 120 dage ad gangen.

Aftalen blev eksempelvis forlænget i 120 dage med samme bestemmelse november.

Ukraine og Rusland hører til verdens største korneksportører. Men Ruslands invasion af Ukraine sidste år gjorde det meget farligt for kornskibe at sejle gennem Sortehavet.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Læs også