Landmand får mangedoblet erstatning fra kommune efter vundet retssag

Aabenraa skal betale over en kvart million kroner i erstatning til landmand, da et naturgenopretningsprojekt påførte hans marker skade.
Foto: Google Maps
Foto: Google Maps

Fra 4000 til 270.000 kr.

Sådan lyder springet for en erstatningssum til en landmand, efter retten i Sønderborg har afgjort en sag mellem Aabenraa Kommune og en landmand fra Tinglev.

Det skriver Landbrug & Fødevarer, der har været inde over sagen grundet sin principielle karakter, i en pressemeddelelse.

”Vi er yderst tilfredse med dommen. Det har sin konsekvens, hvis man igangsætter så store genopretningsprojekter. Og det har sin pris for vores medlemmer, hvis man ikke vurderer arealpåvirkningen og dermed erstatningsgrundlaget korrekt. Det har været en tung sag at løfte teknisk og fagligt, og det er ærgerligt, at kommunen vælger en tilgang, så der skal bruges så mange ressourcer,” siger Charlotte Bigum Lynæs, der er områdedirektør for Jura & Fonde i Landbrug & Fødevarer.

Landmanden fik beskadiget sine marker som følge af et naturgenopretningsprojekt startet af Aabenraa Kommune i 1999. Dele af landmandens marker er forsumpet som følge af projektet, og i 2017 vurderede Overtaksationskommissionen, at erstatningssummen skulle lyde på 94.000 kr. fra kommunen.

Denne afgørelse accepterede Aabenraa Kommune ikke. De stævnede derfor landmanden for at få pengene retur på nær 4000 kr.

Nu, hvor kommunen har tabt sagen, skal den betale 270.000 kr. til landmanden samt yderligere 180.000 kr. Landbrug & Fødevarer tillægges samtidig 140.000 kr. for sagsomkostninger.

”Afgørelser skal selvfølgelig baseres på de reelt tilstedeværende forhold. Det er jeg meget glad for, at retten ser på samme måde. Det er en klar dom med stor betydning for tilsvarende sager,” siger Charlotte Bigum Lynæs.

Aabenraa Kommune har nu fire uger til at anke sagen til landsretten.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også