Verdensomspændende landbrug vender underskud på 500 mio. kr. til sorte tal

Der er igen plus på bundlinjen hos Ingleby Farms, der driver 100.000 hektar landbrug på fire kontinenter med udgangspunkt fra hovedkontoret i Danmark.
Foto: Bing Guan/Reuters/Ritzau Scanpix
Foto: Bing Guan/Reuters/Ritzau Scanpix

Efter sidste års dundrende underskud på over 400 mio. kr. som følge af et yderst dyrt forlig, er der nu igen sorte tal i driften af et af verdens største landbrug.

Ingleby Farms & Forests, der med udgangspunkt i kontoret i Køge, driver landbrug i ni lande over hele verden med drift af over 100.000 hektar, kom ud af det netop overståede 2021/2022-regnskab med et plus.

Således endte bundlinjen på 24,1 mio. dollars - i dagskurser svarende til 174 mio. danske kroner, mens omsætningen steg med 41 mio. kr. til 1,3 mia. danske kroner.

Bestyrelsesformand Hans Henrik Koefoed glæder sig i sine bemærkninger til regnskabet over, at Ingleby kunne levere et af sine stærkeste resultater.

Det sker på trods af et år med Ukraine-krig, fortsatte coronaudfordringer, logistik- og forsyningsproblemer, eskalerende inflation samt klima-ændringer, fremgår det i beretningen.

Balancen er justeret en anelse ned til 6,8 mia. danske kroner. Heraf er der en egenkapital, der udgør knap 70 pct.

På de over 100.000 hektar opdrætter Ingleby såvel kvæg som får, men dyrker derudover alt fra blåbær over avocadoer til hasselnødder og pistacienødder. Det sker på fire kontinenter, nemlig i Nord- og Sydamerika, Europa og Australien.

Virksomheden beretter, at medvirkende til de gode resultater var, at man havde fået købt et godt lager ind af råvarer til produktionen, før priserne steg.

Samtidig nyder virksomheden dog også godt af de stigende råvarepriser på afgrøder og produkter - omend avocadoproduktionen landede mindre gode resultater, lyder det i ledelsesberetningen.

Sæsonen med høst i 2021 var dog langt fra uden udfordringer. I Rumænien gik en stærk regnstorm hårdt ud over virksomhedens høst af blåbær. Samtidig blev New Zealand-farmen oversvømmet - mens arealerne i Californien blev ramt af tørke.

”Udviklingen viser, at mulighederne for at have adgang til vand og for at kunne dræne er ekstremt kritiske, ligesom det er afgørende at vi administrerer jorden regenerativt for at have modstandsdygtige landbrug,” lyder det i ledelsesberetningen, der også beretter, at der flere steder rundt om i verden er projekter netop på disse områder.

Virksomheden har i mange år været ejet af arvingerne i det svenske Tetrapak, nemlig familien Rausing.

Dyrt forlig - og ny retssag på vej

Sidste år, 2020/21, blev regnskabet alvorligt skæmmet af et forlig med en tidligere samarbejdspartner på næsten 600 mio. kr. Udgiften blev bogført i sidste års regnskab, men skal ifølge en kort omtale i det netop aflagte regnskab betales over ti år.

Kæmpelandbrug med dansk hovedkontor betaler næsten 600 millioner i forlig

Ingleby skriver dog også, at man i februar 2021 har anlagt en ny retssag med krav mod en kemikalieleverandør. Det skyldes, at der er fundet rester af sprøjtemidler i et af datterselskabernes pistacienødder. Sagen er dog fortsat i de indledende stadier, lydet det fra adm. direktør Andrei Pavel i regnskabet.

Målsætningen for 2023-regnskabet er at levere et driftsresultat på 20,6 mio. US-dollars. Virksomheden har som målsætning at være klimapositiv i 2030.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også