L&F skifter strategi om CO2-afgift og fremlægger input til skattereform

Landbrug & Fødevarer erkender, at det danske landbrug ikke kommer uden om en CO2-afgift, og derfor søger erhvervsorganisationen nu indflydelse på forhandlingerne om en reform og fremlægger fem ”principper”.
Med udsigten til at en CO2-afgift på landbruget bliver en realitet, kommer Landbrug & Fødevarer med en række input til, hvordan den grønne skattereform skal udformes. | Foto: PR/Landbrug & Fødevarer
Med udsigten til at en CO2-afgift på landbruget bliver en realitet, kommer Landbrug & Fødevarer med en række input til, hvordan den grønne skattereform skal udformes. | Foto: PR/Landbrug & Fødevarer

Det danske landbrug kommer ikke uden om en afgift på CO2-udledningen fra dyr, planter og marker - de såkaldte biologiske processer - og derfor ser Landbrug & Fødevarer nu ingen anden udvej end at melde sig ind forhandlingerne om en reform.

Det skriver Berlingske.

Der er nemlig et politisk flertal for en grøn skattereform for landbruget, og derfor vil erhvervsorganisationen med formand Søren Søndergaard i spidsen fremlægge fem ”principper” for, hvad politikerne bør tage højde for i en kommende reform.

”Men nu har der været et valg, og der er regeringsforhandlinger. Vi kan konstatere, at de partier, der er tæt på forhandlingerne, alle ønsker en CO₂-afgift på landbruget. Derfor rejser vi nu de her fem principper for, hvordan man kan sikre en balanceret skattereform,” siger Søren Søndergaard til Berlingske.

Han understreger, at Landbrug & Fødevarer stadig står ved, at en CO2-afgift på landbrugets biologiske processer ikke er klog klimapolitik.

Dem fem principper indebærer bl.a., at målet fra landbrugsaftalen fra 2021 om, at erhvervet skal finde yderligere reduktioner på fem millioner ton inden 2030, stadig fast. Desuden også, at reform skal tage hensyn til konkurrenceevne og risikoen for udflytning af arbejdspladser.

Læs de fem principper herunder:

Erkender politisk flertal for klimaafgift: L&F opstiller fem afgørende principper

Landbrug & Fødevarer er ikke de eneste, der har skiftet kurs i spørgsmålet om afgiften. Venstre har tidligere været imod, men tidligere i november sagde formand Jakob Ellemann-Jensen blandt andet på Landbrug & Fødevarers delegeretmøde:

”Man kan argumentere mod en afgift, men man får ikke ret. Det kommer til at ske, for der er et flertal bag.”

Foruden Venstre er også Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten, Alternativet, De Radikale, Moderaterne, De Konservative og Liberal Alliance for en CO2-afgift på landbruget.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Photo: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også