AgriWatch

Jakob Ellemann erkender: "Vi kommer ikke uden om klimaafgift på landbrug"

Venstre accepterer og bakker op en CO2-afgift på landbruget, men har en række betingelser, fortæller formanden efter torsdagens regeringsforhandlinger.

Foto: Miriam Dalsgaard/Ritzau Scanpix

Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen er åben for en CO2-afgift, som også rammer landbruget.

En klimaafgift på landbrug er en af de helt store knaster i dansk politik, hvor der i øjeblikket er sonderinger med henblik på at danne en ny regering. Derfor mødtes de to torsdag i Statsministeriet, hvor klima var på dagsorden.

”Det var selvfølgelig et tema, som var oppe. Det var det også i valgkampen, hvor det fyldte ganske meget. Virkeligheden er den, at der er flertal for at lave en CO2-afgift på landbrug, og det bakker vi op om,” siger han.

En klimaafgift på landbrug er en af de helt store knaster i dansk politik, hvor der i øjeblikket er sonderinger med henblik på at danne en ny regering.

Klimarådet imødekommer landbrugets kritik: Foreslår todelt afgift

Spørgsmålet deler Folketinget og er en udfordring for særligt Venstre, der historisk set er et landbrugsparti.

Derfor har Ellemann en række betingelser.

”Vi skal gøre det på en måde, hvor vi understøtter erhvervet og ikke bare skubber udledninger og arbejdspladser til udlandet.”

”Men hvor vi investerer i den grønne omstilling, forbedrer fødevareproduktionen, dets konkurrenceforhold og for at omverdenen kan lære af det,” siger Ellemann.

Der er på blot et par år sket en hastig udvikling, hvor flere og flere landmænd og venstrefolk ser ud til at ville acceptere en CO2-afgift. Men det er ikke alle, der er vilde med idéen.

Emnet fyldte en del i valgkampen.

Socialdemokratiet og Enhedslisten har tidligere foreslået, at overskuddet fra en afgift skal gå til en landbrugsfond. Den skal dele nye tilskud ud til landmænd, der vil omstille til en mere klimavenlig produktion.

En række andre borgerlige partier ønsker ikke en CO2-afgift på landbruget.

De Konservative er positive, mens Dansk Folkeparti i udgangspunktet er imod. Danmarksdemokraterne har direkte afvist ideen om at indføre en CO2-afgift på landbruget.

Venstre har to betingelser for en CO2-afgift - og vil frede animalsk produktion

Professorer: Der kan gå flere år før en ordentlig CO2-afgift på landbruget er klar

Mere fra AgriWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AgriWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch