Gråsten Fjerkræ mangler tusindvis af ænder: "Vi mister en masse omsætning"

Gråsten Fjerkræ mangler mellem 10.000 og 20.000 ænder op mod højsæsonen, og det kommer til at ramme virksomhedens omsætning. Selv om firmaet havde underskud sidste år, og nu mister en del af sin omsætning, er virksomheden ikke truet, fortæller medejer.
Foto: Gråsten Fjerkræ / PR
Foto: Gråsten Fjerkræ / PR

Med mortensaften og jul lige om hjørnet plejer disse måneder at være højsæson for Gråsten Fjerkræ, der sælger kyllinger, gæs og ænder.

Men Gråsten Fjerkræ mangler tusindvis af ænder og står til at glippe en pæn del af sin omsætning.

”Det er noget lort for at sige det lige ud. Vi har altid set frem til mortensaften og jul, for her har vi vores største omsætning. Det kan vi bare ikke i år, for vi har ikke nok ænder,” siger Alex Sune Jensen, der er fabrikschef og medejer af Gråsten Fjerkræ.

Gråsten Fjerkræ sælger især berberi-ænder, der produceres enten af selskabet selv eller af samarbejdspartnere i især Frankrig. Netop Frankrig, der har en af EU’s største fjerkræproduktioner, var tidligere på året hårdt ramt af fugleinfluenza.

Omkring 16 mio. fugle blev aflivet, og det har betydet, at Gråsten Fjerkræ har fået markant færre ænder.

”Mange bønder syntes også, det var for risikabelt, så de stoppede helt med at producere ænder og er gået over til svin eller køer. Det har gjort, at vi ikke har fået nok ællinger fra Frankrig,” siger Alex Sune Jensen.

Medejeren vurderer, at han mangler mellem 10.000 og 20.000 ænder. På et normalt år sælger Gråsten Fjerkræ mellem 30.000 og 40.000 ænder i tiden op til mortensaften og jul.

”Det gør, at vi mister en masse omsætning. Så der er ikke noget, der hedder stor firmafest eller at investere i en ny maskine. Der bliver sparet,” siger han.

Gråsten Fjerkræ havde i seneste regnskabsår et minus på 2,8 mio. kr, og en egenkapital på 1,7 mio. kr. Virksomheden oplyser ikke omsætning, men bruttofortjenesten lød på 3,5 mio. kr.

Axel Sune Jensen har endnu ikke overblik, hvor meget af omsætningen Gråsten Fjerkræ står til at miste. Men han understreger, at firmaet ikke er truet.

”Så langt ude er vi ikke. Vi tjener stadig en del på andre produkter. Vi er heller ikke derude, hvor vi skal afskedige folk,” siger han.

At slagte eller ikke at slagte

Gråsten Fjerkræ har i eget regi kyllinger og ænder på lokationer i både Tyskland, Italien og Frankrig, hvor fugleinfluenza stadig fylder meget.

”Jeg har lige haft et telefonmøde med en chef for et af slagterierne i Frankrig. Der slog de 6.000 ænder ned bare på grund af mistanken om, at de havde fugleinfluenza,” siger han.

Selv om de endnu ikke er blevet ramt af fugleinfluenza, bevæger smitten sig tættere på, og derfor står virksomheden i et dilemma, fortæller Axel Sune Jensen.

”Et af stederne er vi ti kilometer fra en spærrezone, som man ikke må eksportere fra. Så det er noget, vi frygter hver dag. Vi skal hele tiden tage stilling til, om vi tør vente og lade dem vokse, eller om vi skal slagte nu,” siger han.

”Det er umuligt at navigere i. Den ene siger rolig nu, og den anden siger, vi skal gøre noget. Jeg ville ikke ønske for min værste fjende, at han skulle stå i sådan en situation,” siger han.

Dårligere juleand

Knapheden på ænder har også fået Gråsten Fjerkræ til at afvise nogle kunder, fortæller Alex Sune Jensen.

”Vi har sagt til nogle, at når de ikke køber kylling hos os, kan de heller ikke få ænder her. Vi vil servicere vores faste kunder, men de har også fået at vide, at vi er nødt til at reducere deres ordre med 20-30 pct. for at sprede de ænder, vi har, ud,” siger han

Man skal dog ikke frygte, at man skal undvære juleanden i år.

”Men man skal nok ikke forvente noget, der siger wow. Der er ænder nok, men det er bare ikke den høje kvalitet, som man er vant til,” siger han.

Gråsten Fjerkræ opkøber sønderjysk slagteri

Fjerkræproducent får ny bestyrelsesformand

Gråsten Fjerkræ mangler produktionskapacitet: Indgår samarbejde med østriger

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Photo: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også