Forskere ser lækageeffekt ved solcelleanlæg på landbrugsjord

Solcelleanlæg vinder terræn på dansk landbrugsjord, men flere forskere påpeger en lækageeffekt ved udviklingen, hvor landbrugsjorden springer op andre steder i verden - til potentiel skade for regnskoven.
Foto: Casper Dalhoff/IND
Foto: Casper Dalhoff/IND

Solcelleparker på tidligere landbrugsjord spirer op over hele landet, og selvom projekterne både skaber grøn energi og god økonomi hos lodsejeren, er der også en hage ved det, vurderer flere forskere.

For når landbrugsjorden bliver udtaget til solcelleanlæg, popper marken op andetsteds, siger flere forskere til Klimamonitor.

”Det kan betyde et mistet græsareal eller i værste fald mistet regnskov, og det giver i regnestykket med bioenergi mere CO2-udledning, end der er vundet i den anden ende. Sådan synes jeg faktisk også, man skal kigge på etablering af solceller på den flade mark,” siger Uffe Jørgensen, professor på Institut for Agroøkologi på Aarhus Universitet.

I flere kommuner er bunken af solcelleansøgninger høj, hvor man i Randers står til at miste 3,5 pct. af kommunens landbrugsjord, hvis alle projekter godkendes.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også