Nyt projekt skal mindske metan-udledningen fra svin

Et nyt fodringskoncept skal reducere svins udledning af klimagasser og forbedre dyrenes sundhed for at reducere behovet for antibiotika i produktionen af svinekød.
Foto: PR-foto Danpiglet
Foto: PR-foto Danpiglet

Et forskningsprojekt skal udvikle et nyt koncept, som forbedrer mikroorganismer, der lever i mavetarmkanalen hos svin.

Formålet er at forbedre svinenes sundhed, forbedre vækstevnen samt reducere udledningen af klimagasser - og dermed produktionsøkonomien, fremgår det af en pressemeddelelse fra Aarhus Universitet.

”Konceptet bygger på, at foderet tilsættes et særligt enzym, som gør, at der frigives såkaldte præbiotiske substrater i mavetarmkanalen hos grisene,” forklarer projektleder Charlotte Horsmans Poulsen fra Danisco Animal Nutrition & Health i meddelelsen.

Udover Danisco Animal Nutrition & Health, som er en del af IFF’s Health and Biosciences division, skal Aarhus Universitet udvikle konceptet. Innovationsfonden har bevilget 14 mio. kr. til formålet.

Projektet skal således fremme udviklingen af en mikrobiota i tarmen med en højere andel af gavnlige bakterier og færre metanogene arkæer, som producerer klimagassen metan.

”Vores forventning er, at det ny fodringskoncept vil reducere svinenes udledning af metan, øge deres vækst og fremme den generelle sundhed i besætningerne,” siger Charlotte Horsmans Poulsen.

Mange svin, stor udledning

Det er vigtigt at se på svins metanudledning på grund af det store antal i Danmark.

”I forhold til kvæg er der meget lavere udledninger af metan fra den enkelte gris, men fordi vi har så mange grise i Danmark, er det vigtigt også at se på mulighederne for at reducere udledningerne fra denne dyregruppe,” siger seniorforsker Ole Højberg fra Institut for Husdyrvidenskab ved Aarhus Universitet.

Han peger på, at et stort potentiale ved det nye fodringskoncept ligger i et reduceret klimaaftryk og et reduceret behov for at anvende antibiotika og andre antimikrobielle stoffer i produktionen.

Et højt forbrug af antibiotika fører til resistensdannelse hos de mikroorganismer, som antibiotikabehandlingen er rettet mod. Antimikrobiel resistens er et stigende problem og betragtes i dag som en global trussel mod folkesundheden.

Danmark har en stor svineproduktion, og det indebærer, at omkring 75 procent af de antimikrobielle stoffer, der anvendes i dansk husdyrproduktion, anvendes til svin.

Topchef i Arla bliver formand for ny grøn landbrugssatsning

EU giver grønt lys til salg af metanreducerende foderstof

Seniorkonsulent er lunken over for nyt klimapulver

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også