Topchef i Arla bliver formand for ny grøn landbrugssatsning

Et nyt forsknings- og innovationspartnerskab samler store dele af landbrug og fødevaresektoren i Danmark. Ambitionen er, at den grønne omstilling af dansk landbrug skal være verdensledende og skabe nye eksportmuligheder.
Peder Tuborgh er udnævnt som bestyrelsesformand for det nye Agrifoodture. | Foto: Joachim Ladefoged/ERH
Peder Tuborgh er udnævnt som bestyrelsesformand for det nye Agrifoodture. | Foto: Joachim Ladefoged/ERH

Endnu et skridt hen mod grønnere og smarte løsninger i landbruget bliver nu taget.

Det sker i et konsortium af flere, store og små aktører inden for landbrug og fødevareproduktionen i Danmark kaldet Agrifoodture. Det fremgår det af en pressemeddelelse.

Folketinget afsatte sidste år 700 mio. kr. til investeringer i grønne partnerskaber for at nå Danmarks mål om henholdsvis 70 pct. reduktion i 2030 og klimaneutralitet i 2050.

Innovationsfonden udmønter nu investeringerne i fire partnerskaber, hvoraf Agrifoodture er det første. Der bevilliges 201 mio. kr. til det projekt.

Han har været fremtrædende i den grønne omstilling af energi- og transportsektoren: Nu har Anders Eldrup fokus på landbruget

Målet er, at Danmark skal blive verdensledende inden for innovativ og grøn omstilling af landbrugs- og fødevareproduktionen.

Det skal ske ved at udvikle nye løsninger og teknologier, som også skal udbredes globalt. Ambitionen er derfor, at den grønne omstilling af dansk landbrug skal skabe nye eksportmuligheder og flere arbejdspladser nationalt.

Peder Tuborgh, adm. direktør i Arla, bliver bestyrelsesformand i Agrifoodture. Han pointerer dog, at det kræver flere partnere og finansiering for at nå i mål med ambitionerne.

”Vores vurdering er, at den grønne omstilling af landbruget og fødevareproduktionen i Danmark kræver en forsknings- og innovationsinvestering på omkring 300 mio. kr. årligt frem mod 2030,” siger han i meddelelsen.

”Vi får derfor brug for endnu flere partnere og finansiering for at nå vores fælles mål, og derfor inviterer vi alle interesserede til at deltage i partnerskabet.”

Over 40 partnere involveret

Agrifoodture forener universiteter, videns- og innovationsinstitutioner, små- og mellemstore virksomheder med store, nationale som internationale virksomheder, civilsamfundsaktører og myndigheder

”Udgangspunktet er forskning, men med stor vægt på at få implementeret den nye viden og de nye løsninger – blandt andet ved at involvere både små og store virksomheder. Ligesom myndighederne kommer til at spille en rolle i, at ambitionerne indfris,” siger forperson for Innovationsfonden, Anders Eldrup, i meddelelsen.

Landbrugs- og fødevaresektoren har samtidig et mål om at reducere, hvad der svarer til 35 pct. af Danmarks samlede udledninger af drivhusgasser for at blive klimaneutralt i 2050.

Agrifoodture skal være den platform, som skaber rammerne for det. Foreløbigt er der over 40 partnere involveret i missionen. Organisationen er allerede klar til at lancere 11 projekter.

Det drejer sig blandt andet om reduktion af drivhusgasser fra planteproduktion med fokus på brugen af kunstgødning og husdyrgødning, udvikling af processer og kulturer til at producere plantebaserede fødevarer samt udvikling af helt nye typer af foderadditiver til at reducere metanudledningen fra køer.

Anden ansøgningsrunde inden for partnerskabet annonceres i løbet af sommeren 2022 med henblik på igangsættelse af flere nye projekter.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også