Danske svineproducenter taber 89 millioner om ugen

Svinekødspriserne står bomstille, mens omkostningerne hos de danske svineproducenter fortsætter med at stige. På mange bedrifter kan situationen blive kritisk i løbet af sommermånederne.
"Jeg er selv ude og købe hvede til dagspriser omkring 290 kr. (pr. 100 kg.), hvilket slet, slet ikke hænger sammen med den betaling, vi får for grisene,” siger Jeppe Bloch Nielsen, formand i Landsforeningen af Danske Svineproducenter, LDS. | Foto: Peter Høyer/Watch Medier
"Jeg er selv ude og købe hvede til dagspriser omkring 290 kr. (pr. 100 kg.), hvilket slet, slet ikke hænger sammen med den betaling, vi får for grisene,” siger Jeppe Bloch Nielsen, formand i Landsforeningen af Danske Svineproducenter, LDS. | Foto: Peter Høyer/Watch Medier
AF LARS ATTRUP

Uge efter uge bliver landmændenes håb om stigende svinekødspriser skudt ned. Slagterikoncernen Danish Crown har netop meddelt, at betalingen for andelshavernes leverancer af grise fastholdes uændret i næste uge.

Det er sjette uge i træk, at noteringen holdes uændret på et niveau, som får pengene til at fosse ud af svinebedrifterne. Set i et historisk lys er noteringen på 11,1 kr. pr. kilo ganske fornuftig – især når den tillægges en forventet efterbetaling på i overkanten af en krone pr. kilo.

Problemet er, at svineproducenternes omkostninger til især foder på det nærmeste er eksploderet.

Landmændene gennemsnitlige nulpunkt er 14,9 kr. pr. produceret kilo svinekød.

Med andre ord: Aktuelt taber landmændene 2,5 kr. pr. kilo kød.

Set over de første 25 uger af 2022 har landmændene i gennemsnit tabt 2,8 kr. pr. kilo kød, de har leveret til slagterierne. Det viser Finans’ beregninger på baggrund af data fra L&F samt brancheorganisationen Danske Svineproducenter.

Det gennemsnitlig tab pr. gris løber dermed op i omkring 243 kr. svarende til et samlet ugentligt tab for branchen på 89 mio. kr. For hele året vil tabene løbe op i 4,6 mia. kr., medmindre svinepriserne stiger, eller omkostningerne falder.

Beregningerne af branchens nulpunkt bygger på dagsaktuelle kornpriser, og netop prisen på korn er steget eksplosivt i løbet af året, hvilket nu er ved at slå bunden helt ud af svineproducenternes økonomi.

”I begyndelsen af året var vi stadig mange, der havde korn til gammel pris. Nu er vi efterhånden nået derhen, hvor alle de gamle kontrakter er udløbet, og siloerne er tomme. Jeg er selv ude og købe hvede til dagspriser omkring 290 kr. (pr. 100 kg.), hvilket slet, slet ikke hænger sammen med den betaling, vi får for grisene,” siger Jeppe Bloch Nielsen, formand i Landsforeningen af Danske Svineproducenter, LDS.

I marts, da krisen for alvor begyndte at gøre ondt, lød prognosen fra det toneangivende slagteriselskab Danish Crown, at priserne ville stige kontinuerligt de følgende måneder. Frem til begyndelsen af maj steg noteringen da også 3 kr. pr. kilo, men herefter gik dampen af kedlerne, og griseprisen har siden været stabil.

For landmændene er udfordringen, at deres omkostninger gennem foråret er steget næsten lige så hurtigt som svineprisen, så det teoretisk beregnede tab har gennem hele perioden været stort set konstant. I realiteten er tabet steget markant gennem maj og juni, fordi de gamle foderkontrakter er udløbet.

”Det er skuffende, at Danish Crown ikke kan levere en betaling, som sikrer os sorte tal på bundlinjen. Jeg anerkender fuldt ud, at de skal tjene pengene ude i markedet, før de kan hæve svinenoteringen. Det er dog bekymrende, at den danske notering nu er langt under niveauet i andre europæiske lande. Det er især foruroligende, at vi ligger langt under niveauet i Spanien,” mener Jeppe Bloch Nielsen.

Han påpeger, at den spanske slagterisektor minder om den danske: Stærkt eksportorienteret, fri for svinepest og med fuld markedsadgang til landene i Asien.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Danish Crowns ledelse.

En del danske svineproducenter har allerede taget konsekvensen af krisen. Opgørelser fra Danmarks Statistik viser, at antallet af grise på danske gårde falder hurtigere end på noget tidspunkt de seneste 13 år. Det seneste kvartal er bestanden af grise faldet med 687.000 dyr svarende til et dyk på 5,2 pct.

”Jeg hører ikke om så mange tvangslukninger, men til gengæld tømmer en del frivilligt staldene for grise. Det er især landmænd med forholdsvist slidte staldanlæg, som vurderer, at der tabes så mange penge nu, at de ikke kan tjenes ind på anlæggets restlevetid. Hvis foderpriserne ikke falder markant efter høst, kan situationen hurtigt blive kritisk på bedrifter, som er afhængige af at indkøbe foderkorn,” fortæller Jeppe Bloch Nielsen.

I Tyskland er udviklingen endnu dramatisk.

Her er de ugentlige slagtninger på fire år styrtdykket fra over 1 mio. grise til nu at svinge i niveauet 700.000-750.000, oplyser Markus Fiebelkorn, markedsanalytiker i LDS.

”I år er produktionen faldet 7-8 pct., og set over fire år, er der tale om en fald på 25-30 pct. En del af faldet i den tyske produktion udlignes af øget import fra Spanien, men der er også tale om, at forbruget af svinekød falder i Tyskland,” forklarer Markus Fiebelkorn.

Denne tendens har været tydelige gennem flere år og har især været drevet af ændrede kostvaner. I år er det en ny faktor, der accelererer nedturen.

”De stigende forbrugerpriser – ikke bare på kød, men på stort set alle varer – ventes at få forbruget af svinekød til at falde 5-10 pct. i år,” fortæller Markus Fiebelkorn. Blandt de tyske svineproducenter er stemningen dermed om muligt endnu dårligere end blandt de danske.

”Svinepriserne er ganske vist højere i Tyskland, men de tyske landmænd har også meget højere omkostninger end de danske og taber derfor endnu flere penge,” siger Markus Fiebelkorn.

Landmændenes bytteforhold tangerer bundrekord for seneste årti

Rekordstort fald i antal slagtede svin i Tyskland

Banker er bekymrede: Svineproducenter har revideret budget to eller tre gange allerede

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også