AgriWatch

Byge af udfordringer presser Danish Crowns indtjening

Danish Crown når ikke afgørende målsætning om afregning til andelshaverne i årets første halvår. Inflation, corona og lav efterspørgsel fra nøglemarked bærer skylden ifølge topchef.

Danish Crown når ikke sin målsætning om at levere en afregning til andelshaverne, der ligger 60 øre over EU-indekset. | Foto: Brian Karmark/ERH

Første halvår har budt på en stribe af udfordringer for slagterikoncernen Danish Crown, der må sande en nedgang i indtjeningen i indeværende regnskabsårs første halvdel.

Stigende inflation, en stadigt tilstedeværende coronavirus på flere markeder og en dalende efterspørgsel fra nøglemarkedet Kina er faktorer, der resulterer i en lavere indtjening end tidligere år.

Danish Crown har gennem de senere år været markant foran sine europæiske konkurrenter, hvor målsætningen er at levere en afregning til andelshaverne, der ligger 60 øre over EU-indekset.

Halvårets udfordringer betyder dog, at slagterikoncernen ikke indfrier denne målsætning. I første halvdel af året ligger afregningen nemlig kun 20 øre foran EU-indekset, når man medregner en restbetaling på niveau med det seneste år.

”Vi har et stærkt set-up, som giver grobund for optimisme gående fremad, men vi er ikke, hvor vi skal være. For første gang i to år indfrier vi ikke vores målsætning om at levere en betaling for grise, der er 60 øre bedre end EU-indekset,” siger Jais Valeur og fortsætter:

”Økonomien på gårdene er presset lige nu på ryggen af de massive prisstigninger på foder og energi, så den centrale opgave er at få genskabt vores konkurrenceevne.”

Gennem halvåret leverede Danish Crowns andelshavere 680 mio. kg. kød. Det er en stigning på 12 mio. kg. sammenlignet med samme periode året forinden.

Indtjening daler

Mens konkurrenterne gennem halvåret har halet ind på Danish Crown, har indtjeningen også været dalende i slagterikoncernen sammenlignet med samme periode året forinden.

Således præsenterer Danish Crown et driftsresultat på 1,4 mia. kr. for første halvår af regnskabsåret 2021/22. I samme halvår året forinden lød nøgletallet på 1,65 mia. kr. På samme vis faldt periodens resultat fra 1,34 mia. kr. til 1,11 mia. kr.

Mens indtjeningen var tilbagegående, gik omsætningen fra med 1 mia. kr. til knap 30 mia. kr. i det første halvår. Omkostninger til produktion og distribution steg med 4,8 pct. til 27,7 mia. kr.

”Kombinationen af stigende omkostninger og et svagt marked var vores virkelighed i regnskabsårets første måneder. Det gjorde det selvsagt svært at komme igennem med de nødvendige prisstigninger,” siger Danish Crowns adm. direktør Jais Valeur i en meddelelse og fortsætter:

”Det har ændret sig efterhånden som covid-19 har sluppet sit tag i Europa, men vi er stadigvæk ikke, hvor vi skal være, fordi stort set alle omkostninger fik endnu et løft efter Ruslands invasion af Ukraine.”

Taget omstændighederne i betragtning anser topchefen resultatet som et ”solidt og acceptabelt resultat”. Foruden stigende omkostninger har skiftet fra det kinesiske marked til andre områder så som Europa, Australien, USA og Japan krævet mange ressourcer.

”Det skal ikke være nogen hemmelighed, at det har været en krævende omstilling, fordi vi samtidig har haft vækst i tilførslen af grise fra vores andelsejere. Vores medarbejdere har leveret en fantastisk indsats og arbejdet sig gennem udfordringerne,” siger Jais Valeur.

Bøf-direktør glæder sig: Indtjening følger med noteringen op

Danish Crown har udsolgt: Prisen på oksekød rammer højeste niveau nogensinde

Mere fra AgriWatch

Agri Nord sætter navn på ny topchef

Efter Kim Koch blev afskediget i april for ”økonomiske uregelmæssigheder” har Agri Nord fundet den nye person til rådgivningsselskabets toppost.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AgriWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch