Asmus Klith Forum har større og grønne ambitioner med familiegården

DEN NÆSTE GENERATION: Den 29-årige Asmus Klith Forum har netop overtaget forældrenes gård og har helt atypisk kunnet vælge og vrage mellem banker. Ambitionen er at gøre den i forvejen store mælkebedrift større, grønnere og bedre med flere investeringer. Det kræver en mentalitet som en forretningsmand og en professionel atlet, mener han.

Det er en forpustet udgave af Asmus Klith Forum, der kommer ind i stuehuset først på eftermiddagen.

Han griber en kop vand og forklarer, at de har ekstra travlt ude i stalden. Lige nu er de en mand nede ud af de i alt 7,5 medarbejdere, der er tilknyttet den gård, han netop har overtaget fra sine forældre.

De har lige fodret køer og kvier, der i alt tæller knap 500 styk, og en time senere skal han til møde om opsætningen af flere vindmøller på sin jord, som er et af de nye projekter, han har gang i for tiden.

”Der er knald på lige nu,” siger han.

Hele hans vej frem til i dag har været med overtagelsen af forældres gård for øje. Derfor er 29-årige Asmus Klith Forum gået den snorlige vej uden sabbatår eller andre afveje.

Han blev således faglært landmand i 2014 med fokus på kvæg. Det har han toppet op med en uddannelse som jordbrugsteknolog fra 2019 med speciale i ledelse - og forretningsudvikling for at være bedst muligt rustet til at overtage.

Den 1. juli overtog han Sandagergaard lidt uden for Skals. Ejerskiftet var et clean cut uden mellemløsninger, fordi begge forældre rundede 60 år sidste år og havde et ønske om at slippe gården helt.

”Vi overvejede andre løsninger som I/S, ApS eller A/S - men vi kunne se, at vi kunne holde det simpelt ved at lave et sælgerpantebrev, som gjorde, at jeg kunne få lov til at overtage gården,” siger han.

Gode lånevilkår

Asmus Klith Forum købte gården til 85 procent af den offentlige vurdering, fordi det var en familiehandel, til en pris i omegnen af 60 millioner kroner.

Realkreditlånet fylder 70 procent af beløbet, mens banklånet endte på et et-cifret millionbeløb, alt sammen med en variabel rente. De stigende renter, der lige nu banker i vejret, gør ham dog ikke synderligt bekymret.

”Vi lyttede til flere rådgivningsfirmaer frem mod handlen, og deres anbefalinger var den korte rente. Banken sagde ja til det, og lige nu er en fast rente ikke attraktiv, fordi den ligger på fire procent og formentlig stiger yderligere. Vi har sparet en del millioner på den her løsning og har kunnet bruge pengene på at afdrage i stedet for,” siger han.

Han var forbi fire finansieringsløsninger, inden han fandt en løsning med DLR og Sparekassen Danmark. Alle banker sagde ja, men de bedste vilkår og rammer tilbød DLR.

”Nogle ville have for meget fra Vækstfonden i ansvarlig kapital eller i sælgerpantebrevet - og det var vi ikke interesseret i. En af bankerne ville have 8 mio. kr., en anden 5 mio. kr., og en tredje bank ville have fast rente og I/S - og det ville vi ikke, fordi mine forældre gerne ville slippe det,” siger han.

”Vi gik med DLR og sparekassen Danmark, som er sultne og byder ind på projektet og godt kan se, at vi har sat vores budgetter lavere, end det vi performer, for at der er plads til udsving og nedgang.”

Han ser det helt klart en fordel, at de får en etableringsrabat gennem DLR, som har muliggjort generationsskiftet for dem.

”Vi sparer rigtig mange penge i forhold til gebyrer og etableringsomkostninger, fordi de gerne vil have os som kunder og kan se, vi altid har betalt vores regninger. Vi har fået en rigtig god løsning og en effektiv rente, der faktisk er lavere end den mine forældre betaler, så det må man sige er rigtig fornuftigt,” siger han.

Derudover kommer Asmus Klith Forum selv med en lidt mere end 1 million kroner, han har sparet sammen i flere år gennem løn og gaver.

”Mine forældre satte også et beløb i et sælgerpantebrev som et lån til mig. Det er penge, de har øremærket til generationsskiftet, fordi de ikke har brug for dem selv lige nu og her,” siger han.

Han betaler pengene tilbage til forældrene over de næste 10 år. En ordning, der har kunnet lade sig gøre, fordi Asmus Klith Forums tre søstre intet problem har med, at han bliver tilgodeset.

Landmand eller virksomhedsleder

Som den eneste dreng ud af fire søskende, var Asmus Klith Forum den eneste der var interesseret i at overtage gården. Det har altid været en drøm for ham, i modsætning til de andre.

Men selvom det har været et livslangt ønske, er det samtidig en stor beslutning.

”Her hvor det kom tæt på, blev jeg lidt bange - det skal man nok også gøre, når det er så stort et ansvar - men man vænner sig til tanken, og så skal man bare lade være med at tænke for meget over, hvad der kan gå galt,” siger han.

Asmus Klith Forum har altid skulle være landmand. Han ser dog ikke kun sig selv som landmand, men også som både virksomhedsleder og professionel atlet.

”Jeg er mest landmand, fordi jeg interesserer mig rigtig meget for det faglige - og det er derfor vi laver så gode resultater, fordi vi er dygtige i stalden og i marken. Men jeg har en professionel tilgang til det som virksomhedsleder,” siger han.

”Selvfølgelig er det en livsstil at være landmand, men vi er her jo for at lave en forretning, det skal ikke være nogen hemmelighed.”

Han drager paralleller til andre professionelle, der på samme måde lever og ånder for deres virke.

”Jeg forsøger at knokle på, selvfølgelig med respekt for mig selv, men ligesom en atlet træner hver dag og forbereder sig, så er det den samme mentalitet og indstilling med at være professionel, jeg har til det at være landmand,” siger han.

Ligesom der for en atlet er vigtige mål at holde øje med, er der vigtige nøgletal hele tiden at have fokus på for Asmus Klith Forum.

”I dagligdagen er det fodring, fordi det er ca. 50 pct. af vores omkostninger, så vi kigger meget på foderoptimering og på restbeløbet per ko,” siger han.

Effektiviseringer fylder en stor del af den daglige drift for Asmus Klith Forum, der i sit arbejde hele tiden arbejder med optimering af hele værdikæden, ligesom en forretningsmand.

Han er derfor tilfreds med, at der kommer minimum 6,5 millioner kilo mælk ud om året til Arla.

”Vi er super godt tilfredse, også fordi oksekødspriserne er gode, og vi har nogle gode slagtedyr. Så det er en rigtig fin forretning, og lige nu sælger vi også korn til gode priser,” siger han.

Samlet set er salg af korn kun ca. fem procent af den samlede forretning, men i de her tider med tårnhøje priser hiver det en væsentlig højere omsætning hjem. Dét sammenlagt med de rekordhøje mælkepriser, så tegner der sig et rigtig godt første halv- og helår som gårdejer for Asmus Klith Forum.

”I et normalt år lander vi på et overskud mellem 2,5 og 3 mio. kr. Men i år bliver bedre, fordi første halvår har været ekstraordinært godt. Det er samtidig ikke udelukket at prisen på mælk kan stige endnu mere, og vi har låst vores foderkontrakter fast, så det kan komme til at se endnu bedre ud,” siger han.

Han og hans far har samtidig været heldige med at indgå kontrakter på de rigtige tidspunkter med diesel og gødning. Det eneste, de ikke har kontrakt på er strøm.

Som det ser ud nu, lander Sandagergaard derfor et resultat i det første halvår, som svarer til et helt års overskud.

”Og det er voldsomt,” siger Asmus Klith Forum.

Flere køer og solceller

Men det er ikke nok at stille sig tilfreds med det. Asmus Klith Forum har større ambitioner for bedriften, som også indebærer investeringer og fremtidssikringer.

”Ambitionen er få lidt flere køer. Vi budgetterer lige nu med 15 køer mere til efteråret, fordi vi kan sætte en robot mere ind, og om nogle år, når vi har bevist vores værd over for banken, bygge til 60 køer mere i en ny velfærdsstald, hvor vi skal have opstartshold og goldkøer samlet,” siger han.

Derfor bruger Asmus Klith Forum meget tid på at tænke strategi og bundlinje.

”Laver vi to gode år eller halvandet år, så ser det rigtig, rigtig godt ud - hvis vi holder os til planen med ikke at bruge for mange penge, kan vi afskrive noget banklån,” siger han.

”Og så er vi polstret til, hvis eller når renten begynder at stige.”

Det gør, at han tør drømme om grønne investeringer i solceller på taget, der gør dem selvforsynende på strøm. At han overvejer flere forretningsben og indtægtskilder med grøn energi og undersøger steder, de kan indhente CO2-besparelser.

Det kan indebære vindmøller, fodertilsætningsstoffet bovaer, muslingeproduktion og biogasanlæg med en række naboer, hvis drømmene får lov at ramme et højere plan.

”Men det er det samme med grøn omstilling. Vi vil det jo gerne, men økonomien skal hænge sammen, og det skal give mening på bundlinjen for os,” siger han.

Oftest er det sværere at holde fri fra tankerne og arbejdet end det modsatte for Asmus Klith Forum.

”Vi skrev ind i vores strategioplæg til bankerne, at vi gerne vil blive bedre til at holde fri - nok mest mig. Men jeg er bevidst om det og forsøger at have nogle fritidsinteresser. Det er jeg bare ikke altid lige god til,” siger han.

En arbejdsuge på en seks-syv dage med en arbejdstid på 10-12 timer om dagen, kræver meget af både krop og hoved, som også gør det vigtigt at holde fri, mener han.

Asmus Klith Forum spillede fodbold førhen, det kommer han nok ikke til igen, fordi det er for bindende, lyder erkendelsen.

”Men jeg har en racercykel, jeg gerne vil have gang i. Jeg ved, at der skal også være plads til ferie og fri. Lige nu er det meget arbejde, spise og sove - fordi vi er en mand nede, men det er klart, at man skal prioritere tid til at give hjernen ro til at få nogle nye ideer. Det er vigtigt at få restitueret,” siger han.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også