Hvede og majs på kraftigt tilbagespring
![Foto: Eduard Korniyenko/Reuters/Ritzau Scanpix](https://photos.watchmedier.dk/watchmedier/resize:fill:3840:0:0/plain/https://photos.watchmedier.dk/Images/article13907321.ece/ALTERNATES/schema-16_9/20220406-174309-4-5000x2807ma.jpg)
Europæiske afgrøder får et nøk op efter weekenden.
Det gælder således både hvede, majs og sojabønner, der alle tager en tur opad i det grønne felt, fremgår af Jyske Banks afgrødekommentar.
Årsagen skal formentlig findes i Ruslands bombning af en afgrødeterminal i Ukraine lørdag, der sendte forventning om en aftale om eksport lavere.
Prisen på hvede falder: ”Det kan blive endnu vildere på vej ned end på vej op”
I forrige uge, da de første prisdrop på hvede begyndte at vise sig, vurderede to råvareanalytikere, at toppen for var nået.
Det var dog med det forbehold, at det derfra kunne ende i frit fald eller i et andet scenarie risikere at stige endnu mere. Netop krigens udvikling blev vurderet som den helt store joker i forhold til, hvilken vej hvedepriserne ville tage.
Bombningen er også formentlig årsagen til, at priserne stiger endnu engang, ifølge afgrødekommentaren.
Ser man længere over mod USA, så har USDA, det amerikanske landbrugsministerie, netop offentliggjorde en status på den amerikanske såsæson.
Hvede er fortsat efter tidligere år, på trods af der er indhentet meget de seneste uger. Prevented planting er nu overstået i North Dakota og Minnesota med hhv. 74 og 65 pct. hvede sået.
Tørke og sne udfordrer verdens fjerde største hvede-eksportør
AgriWatch har tidligere beskrevet, hvordan ekstremt vejr giver forskellige problemer i USA, hvor tørke risikerer at ødelægge dele af hvedehøsten, mens en anden del af landet bøvler med for meget vand efter sent snefald.
I sidste uge lød det fra det amerikanske landbrugsministerium, at amerikanske landmænd samlet set kun havde sået 49 pct. af det tiltænkte forårshvede per 22. maj, hvilket er det langsomste tempo siden 1996.
Frygt for fødevareprotektionisme og handelskrig stiger
Chefkonsulent i Seges Innovation: En plantebaseret fremtid indebærer landbrug