Prisen på hvede falder: "Det kan blive endnu vildere på vej ned end på vej op"

To råvareanalytikere vurderer, at de første prisdrop på hvede indikerer, at toppen er nået. Herfra kan prisen ende i frit fald eller i et andet scenarie risikere at stige endnu mere. Turen ned kan have mange ansigter, lyder vurderingerne.
Anders Mortensen, råvareanalytiker ved Agrocura, mener, at risikoen for, at der kommer endnu højere priser på hvede end nu, aldrig har været større, selvom han vurderer, at toppen kan være nået.
Anders Mortensen, råvareanalytiker ved Agrocura, mener, at risikoen for, at der kommer endnu højere priser på hvede end nu, aldrig har været større, selvom han vurderer, at toppen kan være nået.

Efter en lang periode med voldsomme prisstigninger på hvede, knækkede kurven for første gang i lang tid i sidste uge.

Flere råvareanalytikere spekulerer nu på, om det er begyndelsen på en pris, der vil styrtdykke, eller om det er en større korrektion, inden prisen ryger til vejrs igen.

Modtag AgriWatchs nyhedsbrev gratis!

Palle Jakobsen, råvareanalytiker ved Agrocom, vurderer, at prisfaldet er et tegn på, at markedet har tabt pusten.

”Vi har nået toppen af råvaremarkedet, det kan vi sige med ret stor sikkerhed. Vi kan være i tvivl om, hvor hurtigt det går nedad, og hvilken karakter nedturen får, men prisens top er nået,” siger han til AgriWatch.

”I sidste uge, da Indien lukkede for eksporten, blev hvede sendt over 425 euro, men markedet kunne ikke holde priserne over, og det er negativt, at man ikke kan holde bolden i vejret. Det skyldes, at markedet er træt.”

Hvedepriserne stiger til rekord efter indisk forbud mod at eksportere

Sælgerne sidder og holder igen for at trække en god gevinst, men da det viser sig, at prisen ikke kan stige mere, bomber de deres sager i markedet, og priserne falder, forklarer Palle Jakobsen om det, der sker lige nu.

Derudover er der faldet regn flere steder, som afblæser den værste tørkerædsel, der er kommet korn fra Ukraine via tog, og så er der signaler fra Rusland om at villet hjælpe korn ud af ukrainske havne.

”Festen er slut, og du vil gerne have natmad og så hjem. Det er der kornmarkedet er lige nu,” siger Palle Jakobsen.

Prisen er for høj

Omend er dommen over hvedeprisen ikke hugget i granit, hvis man spørger Anders Mortensen, råvareanalytiker ved Agrocura.

Hans bud er også, at prisen har nået toppen, men det er med en vis usikkerhed.

”Det ser sådan ud. Men der er ingen tvivl om, at vi aldrig har aldrig haft en sæson med så meget risiko til stede som i år, fordi vi har krig, en historisk tør start på året i Frankrig, og fordi hvedebæltet er ramt af en ganske forfærdelig tørke i USA,” siger han til AgriWatch.

Tørken kradser hul i europæisk høsthåb

Anders Mortensen forklarer, at det er normalt, at der bliver taget lidt af prisen tættere på høst, og at der bliver solgt voldsomt ud i de her dage, fordi børserne er lukket på grund af helligdage.

”Derfor er der udsalg lige nu. Men det, vi er spændte på, er, om det sætter gang i en prisvending frem mod høst, altså om priserne fortsætter med at sive i en eller anden grad fra nu af,” siger han.

Hvorvidt prisen fortsætter sit fald afhænger af, hvordan vejret og krigen udvikler sig, men der er ingen tvivl om, at prisen på korn er prissat for højt i øjeblikket, mener Anders Mortensen.

”Derfor er der også mulighed for, at prisen fortsætter med at falde, men der er samtidig enormt mange forskellige risici som tørke og krig, der kan holde priserne på et relativt højt niveau i noget tid,” mener han.

Ikke udsigt til lave priser

Der tales typisk om, at priserne tager trappen op og elevatoren ned, forklarer de to råvareanalytikere.

”Det kan blive endnu mere voldsomt på vej ned end på vej op, fordi prisen typisk tager kortere tid at komme ned end op,” siger Anders Mortensen og forklarer:

”Som køber skal der noget overbevisning til at få dig til at købe noget til en højere pris, men omvendt kan der som sælger gå panik i dig, når priserne falder, og så sælger alle ud af deres varer lige pludselig.”

Den analyse deler Palle Jakobsen.

”Vi er oppe på et vist niveau nu, hvor alle prisfald vil være voldsomme. Fordi der bliver solgt ud lige nu, skal vi skal regne med at priserne falder et sted mellem 50 og 75 kroner fra nu og frem til høst,” siger han.

Råvareanalytikeren vurderer, at prisen på hvede falder til 200 kr. eller lige derunder i september. Prisen kan falde til et lavere niveau og turen derhen, kan være en rutsjebanetur i frit fald, hvis f.eks. korridoren i de ukrainske havne bliver en realitet.

Hvis de mange millioner ton korn i Ukraine kan sendes ud på verdensmarkedet, og i et vis tempo, så vælter prisen ned, vurderer Palle Jakobsen.

Det samme vurderer Anders Mortensen.

”95 pct af alt eksport af korn fra Ukraine foregår med skibe normalt. Lige nu er der lappeløsninger med toge, men får de løst den udfordring, ændrer det jo også billedet,” siger han.

Rusland vil hjælpe med eksport af korn - til gengæld for sanktionsophævelser

Anders Mortensen deler samtidig prisanalyse, fordi teorien beskriver, at salgsprisen på hvede vil ramme 175-180 kr. hen mod høst i september.

”Men det afhænger af, hvor aggressiv Putin går til værks herfra - hvis han føler, han er ved at tabe krigen og bomber infrastruktur - så får vi ikke ret. Bliver det tørke og varmerekord i Frankrig i år - så får vi heller ikke ret,” siger han.

”Der er enorm meget risiko på hvede, der kan føre til faldende priser. Men der er samtidig ingen tvivl om, at risikoen for, at vi får endnu højere priser end vi har nu, har heller aldrig været større, fordi vi har nogle vilde risicier rundt om i verden, som vi ikke har kontrol over.”

Hvedepriserne stiger til rekord efter indisk forbud mod at eksportere

Tørken kradser hul i europæisk høsthåb

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også