AgriWatch

Produktionen af skrabeæg er steget voldsomt de seneste år

Over de sidste tre år er produktionen af særligt skrabeæg steget markant, viser nye tal. Stigningen er væsentligt større end økologisk producerede æg, der ellers også oplever fremgang.

Selvom produktionen af økologiske æg er steget de senere år, så er det den konventionelle udgave steget markant mere.

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at produktionen af skrabeæg er steget væsentligt mere, både over en kort og lang periode.

Således kan man se, at produktionen af skrabeæg i 2018 var på 26 mio. kg, mens det i 2021 var på 40 mio. kg.

Økologiske æg steg i samme periode fra 22 mio. kg til 25 mio. kg.

I 2011 var der langt fra den store forskel mellem de to produktionsformer, eftersom både den konventionelle og økologiske lå omkring 9-10 mio. kg. Det er derfor inden for de senere år at den konventionelle produktionsform har øget sit forspring.

Frygt for konkurser i fjerkræsbranchen: ”Vi har kun set opstarten”

Når der ses på udviklingen over tid, så er produktionen af økologiske æg steget 5,4 pct. det seneste år og 51,2 pct. de seneste ti år. I 2021 har 30,6 procent af de producerede æg derfor været økologiske.

Ser man i øvrigt på frilandslæg gik det tilbage i perioden fra 2018 til 2021 fra 6 mio. kg. til 5 mio. kg. Udviklingen af frilandsæg har derfor været nærmest stillestående, da den lå på 4 mio. kg. i 2011.

Samme billede på mælkesiden

De nye tal fra Danmarsk Statistik viser også udviklingen af produktionen af mælk.

Her går samme billede igen, hvor økologisk mælk stiger, men det samtidig er den konventionelle produktion, der har oplevet den klart største stigning over tid.

Ser man på produktionen af økologisk mælk er den steget med 2,5 procent det seneste år og 57,4 pct. de seneste ti år. Sidste år var 13,2 procent af mælken økologisk, viser opgørelsen.

En af årsagerne, til at økologisk produktion af mælk og æg er vundet frem de seneste år, er, at det økologiske produktionsareal er steget i Danmark.

Fødevareøkonom afviser scenarie med skyhøje æggepriser

Ifølge Landbrug & Fødevarer udgjorde det økologiske landbrugsareal i alt 310.210 hektarer i 2020. Det svarede til 11,7 procent af det samlede landbrugsareal i Danmark.

Samtidig var der i 2020 i alt 4121 økologiske bedrifter i Danmark. Det svarede til 11,1 procent af alle danske bedrifter.

Til sammenligning udgjorde det økologiske landbrugsareal i 2020 cirka 170.000 hektarer, og der var lidt over 2500 økologiske bedrifter.

Mere fra AgriWatch

Agri Nord sætter navn på ny topchef

Efter Kim Koch blev afskediget i april for ”økonomiske uregelmæssigheder” har Agri Nord fundet den nye person til rådgivningsselskabets toppost.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AgriWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch