Gartnerier: Regeringens skattereform kan smadre konkurrenceevne

Regeringens udspil om en CO2-afgift vækker urolige miner hos de danske gartnerier. Danske gartnerier vil halte efter de europæiske konkurrenter, frygter en af Danmarks største tomatproducenter.
Foto: Benjamin Nørskov
Foto: Benjamin Nørskov

Selvom en CO2-afgift på landbrugsområdet lader vente på sig frem til efteråret, har regeringens udspil for en grøn skattereform alligevel vakt bekymring blandt de indendørs producenter af fødevarer.

Danske gartnerier står således til at blive påført en CO2-afgift på 375 kr., hvis regeringens udspil står til troende for de selskaber, der allerede indgår i EU’s CO2-kvoteordning.

Modtag AgriWatchs nyhedsbrev gratis!

Det bliver en dansk særskat og vil få store konsekvenser for branchens konkurrenceevne, mener Dansk Gartneris formand Mikael Petersen, der varetager erhvervets interesser i tæt samarbejde med Landbrug & Fødevarer.

”Vi mener, at vi allerede betaler en CO2-afgift,” siger Mikael Petersen til AgriWatch.

Er det ikke kun rimeligt, at I også tager en del af byrden i stedet for, at andre må betale?

”Men det gør vi allerede. Lige nu betaler vi over 80 euro for en kvote, og i februar var kvoterne i EU’s CO2-kvoteordning oppe i 95 euro. Det er mange penge, vi snakker om.”

For virksomheder, der ikke indgår i kvoteordningen, vil der blive pålagt en afgift på 750 kr. per udledt ton CO2 ifølge regeringens udspil.

I stedet foreslår Dansk Gartneri at forhøje CO2-afgiften gradvist for virksomheder uden for kvotemarkedet og udlade virksomheder inden for kvotemarkedet.

Tab af arbejdspladser

Udsigterne til CO2-afgift, der sammenlagt kan løbe op i 1125 kr. pr ton CO2 for gartnerierne, får branchen til at frygte, at virksomhedernes konkurrenceevne vil blive sat over styr.

Det vil betyde et tab af ”massevis af arbejdspladser” i branchen uden Mikael Petersen ønsker at konkretisere nærmere.

Hos en af Danmarks største gartnerier Nordic Greens ser man også med stor bekymring på udsigten til afgifter, der ikke rammer de europæiske konkurrenter.

”Vi er allerede meget ramt af kvoterne i EU, der er tredoblet. Hvis der kommer yderligere beskatning, vil det være ødelæggende,” siger Mads Pedersen, adm. direktør i Nordic Greens - det tidligere Alfred Pedersen & Søn, og fortsætter:

”Vi er hele tiden i konkurrence med Holland og Tyskland, som ikke vil få den her dobbeltbeskatning. Fordelen er allerede til deres favør, så vi vil være alvorligt ked af at få pålagt denne ekstra afgift.”

I vinteren måtte Nordic Greens afskedige 30 medarbejdere, da gartneriet var nødsaget til at hæve priserne til kunderne, hvilket mindskede aktiviteten. Nu frygter Mads Pedersen et lignende scenarie, skulle det igen blive nødvendigt at hæve priserne grundet et øget afgiftspres.

Støtte kommer for sent

I regeringens udspil er der blevet afsat i alt 4 mia. kr. til omstillingsstøtte inklusiv en reserve til de hårdest ramte virksomheder i perioden 2025-2029.

Det glæder formanden, der lige nu undersøger mulighederne for det energitunge erhverv, hvor han for nuværende vurderer, at en overgang til biomasse giver bedst mening.

Ifølge Mikael Petersen bruger godt halvdelen af de større gartnerier gas, hvis pris er eksploderet. Derfor kan der være lang tid til 2025, hvor selskaberne kan få fat i støttekronerne.

”Lige nu er gartnerierne på gas vanvittigt presset. Prisen har ligget på 8-10 kr., hvor den tidligere har været nede på 1,5 kr.,” siger formanden.

Hos Nordic Greens bruges der naturgas, men Mads Pedersen fortæller, at man for nuværende arbejder massivt på at komme væk fra fossile brændsler.

Direktøren fortæller, at man vil investere i elpatroner, som kan bruges, når elpriserne er lave. Omstillingen er dyr for gartnerierne - særligt i en tid, hvor selskaberne har måtte bruge betydelige summer på sin energipost.

Derfor mener Mads Pedersen også, at det er en ringe hjælp, at omstillingsstøtten først træder i kraft i 2025.

”Det er tåbeligt. Hvis man inden da er ramt på likviditeten, er det rigtig langt væk, hvis man overhovedet når dertil. Det burde træde i kraft i 2023, hvis det skulle give mening” siger Mads Pedersen.

CO2-afgiften ventes at blive indfaset fra år 2025.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også