AgriWatch

Grøn skattereform med mere ensartet beskatning præsenteres onsdag

Onsdag vil regeringen præsentere sit udspil til en grøn skattereform med en mere ensartet beskatning af CO2.

Foto: Jens Dresling

Regeringen præsenterer onsdag et udspil til en grøn skattereform.

Det siger statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde tirsdag, hvor regeringens reformudspil ”Danmark kan mere II” præsenteres.

En grøn skattereform skal ”bane vejen for en ambitiøs grøn omstilling af industrien” med en mere ensartet CO2-afgift. Skattereformen fremlægges klokken 12 onsdag i Skatteministeriet.

Ifølge reformudspillet skønnes det, at regeringens bud på en grøn skattereform vil reducere virksomhedernes gasforbrug med 30 pct. frem mod 2030. Det sker, ved at det bliver dyrere for virksomheder at bruge olie, kul og gas.

Det vil samtidig medføre reduktioner på omkring 3,7 millioner ton CO2-ækvivalenter (CO2e) i 2030.

Det er endnu uvist om, og i så fald hvordan, landbruget bliver påvirket.

CO2-afgift kan ødelægge kapitalgrundlaget for landbruget

CO2e er en omregningsfaktor, som anvendes ved sammenligninger af forskellige drivhusgassers indvirkninger på drivhuseffekten.

Med skattereformen vil regeringen hjælpe de virksomheder, der får ”sværest ved at omstille sig”.

”Det er en svær kunst at ramme det rigtige afgiftsniveau. På den ene side skal vi sikre, at det får virksomhederne til at omstille sig, uden at vi flytter energitung produktion, CO2-udledning eller arbejdspladser ud af landet. For det gavner hverken klimaet eller Danmark,” siger skatteminister Jeppe Bruus (S).

Han siger videre, at det bliver en ”ambitiøs afgift, som er høj og mere ensartet beskatning af CO2”. Men flere detaljer kommer først onsdag.

I februar kom en ekspertgruppe med tre bud på en indregning af C02-afgiftssystemet, der hver ville bidrage med omkring 3,5 millioner ton reduktion i 2030.

I efteråret 2022 ventes ekspertgruppens endelig rapport at komme. Her vil der blandt andet komme forslag til, hvordan en grøn skattereform kan mindske landbrugets udledninger af CO2.

Klimarådet: CO2-afgift vil ramme landmænd på jordprisen

Ekspertgruppe varsler kæmperegning til sukkerfabrikker: CO2-afgift vil ramme hårdt

Mere fra AgriWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AgriWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch