Landbrugstop samles i nyt netværk: Vil reducere klimabelastning fra gødning

En gruppe aktører i landbruget er gået sammen om at reducere gødnings klimaaftryk med 70 pct. i 2030 og skabe et værktøj, der kan dokumentere gødningens udledning af drivhusgasser.
Jens Elbæk, afdelingschef for planter & miljø, Seges Innovation.
Jens Elbæk, afdelingschef for planter & miljø, Seges Innovation.

En bred vifte af landbrugets virksomheder, universiteter, grønne NGO’er og brancheorganisationer har samlet sig i et nyt netværk.

Målet er at reducere drivhusgasudledningen fra produktion og anvendelse af kvælstofsgødning med 70 pct. i 2030 og med 100 pct. omkring 2050. Det fremgår af en pressemeddelelse.

”Det er helt unikt, at det er lykkes at samle så mange centrale og forskellige aktører om et så ambitiøst mål. Hvis målet skal nås, er det afgørende at alle trækker i samme retning, og derfor er det så stærkt med den brede deltagerkreds,” udtaler Jens Elbæk, afdelingschef for planter & miljø, Seges Innovation.

Grøn gødning kan skære stor luns af landbrugets CO2-udledning: ”Den store udfordring er tempoet”

To tredjedele af klimaaftrykket fra planteproduktionen kommer fra produktion og anvendelse af gødning.

Derfor er gødning et godt sted at starte, hvis landbruget skal bidrage til at nå den nationale målsætning om at reducere udledningen af klimagasser med 70 pct. frem mod 2030 og et klimaneutralt Danmark i 2050, lyder det i meddelelsen.

Det er baggrunden for dannelsen af netværket Zero Emission Fertilizer Network.

”Vi har en forventning om, at det er muligt at opnå en halvering af klimaaftrykket pr. kg afgrødeprodukt, og her er potentialet for mindre klimabelastende gødningsproduktion og -anvendelse virkelig stort”, siger Lars Stoumann Jensen, professor ved Institut for Plante- og Miljøvidenskab, Københavns Universitet.

Klimaaftrykket skal dokumenteres

Samarbejdet skal resultere i en fælles strategi for, hvordan reduktionen konkret skal ske.

Netværket skal beskrive, vurdere og implementere de mulige virkemidler der har det største potentiale til reduktion af drivhusgasudledning i landbruget under hensyntagen til produktionen.

”I netværket vil vi vurdere de virkemidler, vi allerede kender, og samarbejde om at få dem ud at virke. Men vi skal også sparre og videndele om nye teknologier”, siger Søren O. Petersen, professor ved Institut for Agroøkologi, Aarhus Universitet.

AgriWatch har tidligere beskrevet, hvordan gødningsproducenten Yara har indgået et samarbejde med grovvarekæmpen Lantmännen om at lave fossilfri gødning.

Ny aftale om fossilfri gødning: Yara og Lantmännen i banebrydende samarbejde

Det nye netværk vil også arbejde på et fælles grundlag for dokumentation af klimaaftrykket fra gødning, som er et vigtigt led i at kunne beregne klimaftrykket for de enkelte fødevareprodukter.

”Vi tror, det kan blive en væsentlig konkurrenceparameter for danske fødevareprodukter, hvis man kan opnåden laveste udledning af drivhusgasser pr. produceret enhed i verden. Men det er helt afgørende, at det kan dokumenteres over for forbrugerne”, siger Jens Elbæk, Afdelingschef for Planter & Miljø, Seges Innovation.

Gødningskoncern får millionstøtte til grøn ammoniak

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også