AgriWatch

Ny aftale om fossilfri gødning: Yara og Lantmännen i banebrydende samarbejde

To store landbrugsvirksomheder vil erstatte fossile brændsler i produktionen af gødning med vedvarende energi. Et gennembrud på vej hen mod en mere bæredygtig fødevarekæde og realisering af Lantmännens klimaprogram.

Det første kommercielle samarbejde om at producere gødning af vedvarende energi er netop underskrevet af de to mastodonter Yara og Lantmännen.

Projektet har været varslet før, men det er første gang at to virksomheder giver hånd på at producere og markedsføre grønne gødningsstoffer.

Gødningskoncern er på vej med grønt gennembrud – nu skal forbrugerne lære at betale mere

Et afgørende skridt hen mod at nedbringe kulstofindholdet i fødevarekæden og tilbyde forbrugerne mere bæredygtige fødevaremuligheder, lyder det fra de to virksomheder i en pressemeddelelse.

I stedet for at bruge fossile brændstoffer som naturgas til at producere ammoniak, vil gødningen blive produceret af ammoniak baseret på vedvarende energi produceret i Europa, af norske Hydropower f.eks.

Resultatet vil være gødninger med et 80-90 pct. lavere CO2-fodaftryk.

Gødningen bliver produceret af Yara, der er blandt verdens største gødningsproducenter, og markedsført af det svenske andelsselskab Lantmännen. Projektet forventes realiseret i 2023.

En del af grønt program

De to virksomheder begyndte at teste de kommercielle muligheder for fosilfrit gødning allerede i 2019.

”Vi er nødt til at omdanne fødevaresystemet for at opfylde Parisaftalen, og det kræver samarbejde på tværs af hele fødevarekæden i stedet for at arbejde i siloer,” siger Svein Tore Holsether, adm. direktør i Yara.

For Lantmännen vil brugen af de grønne gødninger være et vigtigt skridt i retning af at nå et klimaneutralt landbrug.

”Med de grønne gødninger fra Yara på plads gør vi det muligt for svenske landmænd fortsat at være på forkant og tilbyde vores kunder bæredygtighedspræstationer i henhold til de globale klimamål samt bringe bæredygtige fødevarer ud til forbrugerne,” siger Per Olof Nyman, adm. direktør hos Lantmännen.

Gødningerne vil blive indarbejdet i Lantmännens dyrkningsprogram Climate & Nature. Et program, AgriWatch tidligere har beskrevet.

Lantmännens klimaprogram har fået luft under vingerne: ”Vi vil se en kraftig stigning i efterspørgslen”

Programmet gør det rentabelt for landmænd at indføre mere bæredygtige dyrkningsmetoder.

Planteavlere får omkring 1.000 kr. mere pr. hektar for at producere mindre klimabelastende. Programmet blev skudt i gang i 2015, og er stadig i sin vorden, men ifølge virksomheden stiger efterspørgslen kraftigt.

Grøn gødning fra Yara er derfor en vigtig ekstra komponent i den videre udvikling af programmet, lyder det fra det svenske andelsselskab.

Yara og Lantmännen samarbejder også om andre projekter for at reducere landbrugets CO2-aftryk i marken ved hjælp af løsninger til planteernæring, innovative landbrugspraksis samt digitale værktøjer.

Lantmännens klimaprogram har fået luft under vingerne: ”Vi vil se en kraftig stigning i efterspørgslen”

Gødningskoncern får millionstøtte til grøn ammoniak

Gødningskoncern er på vej med grønt gennembrud – nu skal forbrugerne lære at betale mere

Mere fra AgriWatch

Friland mærker økoforbrugerne bremse op – midlertidigt

Forbrugerne har færre penge og vælger i stigende grad de billige løsninger, hvilket påvirker salget af Frilands økologi på kort sigt. På længere sigt er Danish Crown-datterselskabet fuld af fortrøstning - for der er stor villighed til at købe bæredygtigt.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AgriWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch