Louise Køster er kandidat til formandsposten i ØL: "Jeg er et meget autentisk menneske og leder"

Ejer af Rabarbergaarden, Louise Køster, går efter formandsposten i Økologisk Landsforening, hvor hun i sit kandidatur slår på at få øget medlemsbasen og få stærkere relationer til omverdenen.

Det er fredag, slaget skal stå.

Økologisk Landsforening holder generalforsamling i Horsens Ny Teater fredag, og hen mod aftenen bliver det afgjort, hvem af de fire formandskandidater, der vinder valget.

AgriWatch har i den forbindelse stillet de samme skriftlige spørgsmål til de fire kandidater, der dyster om posten.

Louise Køster er en af kandidaterne.

Hun er første generations landbruger, hvilket vil sige, at hun ikke kommer af en landbrugsslægt.

Hun ejer Rabarbergaarden, der ligger i den nordligste del af Sjælland. Hun fortæller, at landbrugets jord bærer præg af den skruning, der har været under istiden samt den store sandflugt, der var i området 1500-tallet.

Rabarbergaarden har 4 hektar jordtilliggende, hvor der bliver dyrket grøntsager, har afgræsning og produceret grovfoder. Samtidig har gården forpagtet 26 hektar fra naboejendommen, hvor man er i gang med andet år af omlægningen. Her kommer der byg og ærter i år.


Hvorfor vil du gerne være formand – og hvad er dine mærkesager?

”Efter nogle lidt svære år, hvor næsen har været i plovfuren for at få styrke økonomien, står Økologisk Landsforening nu som en stærk og konsolideret organisation. Vi er ikke rige, men der er er styr på forretningen.

Nu skal blikket løftes og rettes mod foreningens formål. Med udgangspunkt i vores fire principper skal vi samle rækkerne i foreningen, være en klar og stærk stemme i klimadebatten, i arbejdet med jorden og i hele jord til bord-kæden.. Vi skal vise resten af Danmark og verden, at danske økologiske landbrugere er nogle af dem, der er allermest fremme i skoene, når det kommer til at binde kulstof, styrke dyrevelfærd og være forandringparate, når det gælder omlægning til mindre dyrehold og mere planteavl og udlægning til natur.

Grunden til at de økologiske medlemmer er så stærke på den front er, at de har de økologiske principper helt inde i hjertet. De bekymrer sig om jorden og maden, men også om verden omkring dem.

Den styrke og den autenticitet kan flytte bjerge, hvis den bliver ledt godt. Og jeg er et meget autentisk menneske og leder. Derfor vil jeg gerne lede den bevægelse, der skal sættes i gensving.”

Hvad ser du som din vigtigste konkrete, politiske sag i dit første år som evt. formand?

”FN’s og Klimarådets netop udgivne rapporter sætter en ret præcis retning for, hvor vi skal sætte ind; også politisk.

Der skal handling bag, og økologien er en del af løsningen. ØL har udviklet en model, hvor CO2-afgiften implementeres gennem landbrugsstøtten, og det skal selvfølgelig gælde for hele EU. Det skal der arbejdes på.

Vi skal også sikre mere biodiversitet i landbruget. Vi er startet med blomsterstriber for år tilbage, og vi skal endnu mere. Vi skal afsætte mere af landbrugsarealet af til natur, så vi giver plads til insekter, vilde planter og dyr. Vi kan ikke dyrke jorden i et bæredygtigt økosystem, hvis ikke vi sikrer, at arterne ikke forsvinder.

Vi skal spise mere grønt og bælgfrugter. Derfor byder jeg de nye kostråd velkommen. På forbrugerniveau skal vi sætte de nye kostråd i spil sammen med den økologiske produktion af bælgfrugter og rodgrønt. Der ligger en direkte rød klima-tråd mellem kostråd og økologisk produktion, kunde og bonde. Jeg vil sikre, at den dagorden bliver ved at være aktuel og relevant - også politisk.”

Hvad ser du som de to primære opgaver for Økologisk Landsforening fremadrettet?

”At øge styrken af økologer og sikre fællesskabet også i bredden bliver en opgave vi sammen i foreningen skal have fokus på.

Jeg plejer at sige, at fællesskabet er vores hjerte, og forskelligheden er vores styrke i ØL. Med det mener jeg, at vi er fælles i økologien, og den variation der er af økologer i foreningen gør, at vi er til stede i danskernes liv hver dag og hele tiden.

Vi er der, når de køber fødevarer, vælger restaurant, køber tekstiler og endda, når de skal lave drinks lørdag aften. Det giver en kæmpe mulighed for at skubbe den økologiske bevægelse yderligere og få forbrugerne med - også ind i foreningen. Så vi skal have sat gang i forbrugerbevægelsen.

Men vi skal i det hele taget have flere medlemmer igennem hele værdikæden. Vi skal selvfølgelig gerne have flere primærproducenter, fordi der skal være flere landbrug, der lægger om til økologi. Men vi skal også gerne have flere virksomheder og fødevareproducenter, der arbejder med den økologiske dagsorden og virkelig vil være med på at skabe de forandringer, der er så nødvendige.

Jeg vil arbejde for at økologien altid er aktuel og relevant - for alle. Derfor skal vi blive ved med at arbejde på at være til stede, i debatten, der hvor danskerne er, og der hvor vores medlemmer er.”

Hvordan lyder dine planer for den økonomiske udvikling i foreningen?

”ØL står på et rigtig godt grundlag. Også økonomisk.

Takket være ærlighed om tingenes tilstand og en dygtig indsats fra ledelsen og bestyrelsen er det lykkedes at skabe et godt fundament at arbejde videre på.

Der er to overordnede tiltag, som vil være det første sted at starte.

Vi skal have øget medlemsbasen. Vi skal have øget antallet af medlemmer af alle slags. Det giver ikke kun kontingenter her og nu, men det skaber også ambassadører for foreningen, og de skaber igen nye medlemmer. Det kan lyde som et rent pyramidespil, men det virker.

Når vi snakker fællesskaber, så snakker vi også om fællesskab med andre aktører. Vi skal finde gode match med andre, der også brænder for at gøre en forandring, når det kommer til økologi, en sund jord og verden. Vi skal finde samarbejdpartnere, der både kan løfte os i kommunikationen, styrke vores gennemslagskraft, men også være del af de finansieringsplaner, der vil være for alle de projekter, som løber som en kilde igennem foreningen, sekretariatet og ledelsen.”

Læs om de øvrige kandidater her:

Torsten Wetche er kandidat til formandsposten i ØL: ””

Laust Stenger er kandidat til formandsposten i ØL: ”Det skal ikke være bøvlet at være økolog”

Uffe Bie er kandidat til formandsposten i ØL: ”Der er nødt til at være fuld fokus på økonomi”

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også