Laust Stenger er kandidat til formandsposten i ØL: "Det skal ikke være bøvlet at være økolog"

Man skal som økologisk landmand ikke være begrænset, der skal tværtimod flere muligheder og færre forhindringer til, mener Laust Stenger, der stiller op til formandsposten i Økologisk Landsforening.
Foto: PR/Økologisk Landsforening
Foto: PR/Økologisk Landsforening

Det er fredag, slaget skal stå.

Økologisk Landsforening holder generalforsamling i Horsens Ny Teater fredag, og hen mod aftenen bliver det afgjort, hvem af de fire formandskandidater, der vinder valget.

AgriWatch har i den forbindelse stillet de samme skriftlige spørgsmål til de fire kandidater, der dyster om posten.

Laust Stenger er en af kandidaterne.

Han har i dag 350 årskøer og 450 hektar jord, hvor han bl.a. dyrker hestebønner og hjemmeproduceret foder på sin gård tæt på Hareby, et sted mellem Ribe, Rødding og Gram.

Han karakteriserer sig som bondemand før landmand.

Som økolog før foreningsmand. Han har siddet seks år i Naturmælks bestyrelse, og er lige nu aktiv i Økologisk Landsforenings bestyrelse.


Hvorfor vil du gerne være formand – og hvad er dine mærkesager?

”Mange har spurgt og opfordret mig til at stille op. Jeg tror selv, jeg kan gøre en forskel, og så synes jeg, vi trænger til en yngre formand.

I mine øjne er den vigtigste opgave som formand at lytte og samle folk. Jeg går ind for demokrati og ikke diktatur. En formand skal ikke bestemme, men lytte og konkludere ud fra, hvad medlemmerne siger. Vi skal passe på vores ansatte og medlemmer.”

Hvad ser du som din vigtigste konkrete, politiske sag i dit første år som evt. formand?

”Der er mange forhindringer i at ville gøre det bedre og være økologisk landmand. Jeg hører ofte, at der tit stilles spørgsmålstegn ved, om man må det og, må vi lave mere natur, hvordan gør vi det uden at få fingrene i maskinen rent økonomisk?

Det har jeg selv mærket i mit eget landbrug, og det ved jeg, flere bøvler med.

Det skal ikke være bøvlet at være økolog – og man skal ikke være begrænset. Der skal flere muligheder og færre forhindringer til.”

Hvad ser du som de to primære opgaver for Økologisk Landsforening fremadrettet?

”Jeg vil arbejde for, at vi får flere og mere tilfredse medlemmer og medarbejdere. Jeg ønsker at se en vækst i foreningen. Vi har glemt, vi er en forening, og vi skal tilbage og have et stærkt sammenhold. Der skal efter lidt tumult og omskiftelighed være mere ro på.

Den anden del, som jeg ser som en af opgaverne som formand, er, at økologien skal vækste i areal og kvalitet. Vi skal have mere dansk produceret foder, flere danske fødevarer, som skal laves i landet i stedet for at importere udenlands, når nu landmændene gerne vil.”

Hvordan lyder dine planer for den økonomiske udvikling i foreningen?

”Vi skal have en stabil økonomi. Nu ved jeg, hvordan det ser ud i år, fordi jeg er med i bestyrelsen, og det ender med et rigtig godt resultat. Det skal vi fortsætte med.

Vi skal udnytte vores ekspertise i at sælge rådgiver, ikke bare til de landmænd, der vil omlægge sin produktion til økologi, men også i højere grad virksomheder og køkkener.

Medlemskontingentet skal holdes i ro, måske endda sættes lidt ned igen. Vores økonomi skal hænge sammen med en stor volumen i antallet af medlemmer, så vi får stor, politisk kraft.”

Læs om de øvrige kandidater her:

Torsten Wetche er kandidat til formandsposten i ØL: ””

Louise Køster er kandidat til formandsposten i ØL: ””

Uffe Bie er kandidat til formandsposten i ØL: ”Der er nødt til at være fuld fokus på økonomi”

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også