Kæmpe konkurs ved Viborg: Landmand med 100 mio. i egenkapital må lukke

En af landets største svineproducenter, Christian Nors, har fået tre selskaber erklæret konkurs som følge af smågriseprisernes nedtur.
Foto: Line Ørnes Søndergaard
Foto: Line Ørnes Søndergaard

Smågrise-prisernes nedtur de seneste to år koster nu Christian Nors tre virksomheder.

Den markante producent, der især er kendt for sine smågriseinvesteringer, måtte torsdag i sidste uge en tur i Skifteretten i Viborg med såvel Grønhøj Produktion, Rishøjgård ApS ( nu RHG 1 Aps), samt Christian Nors Holding (nu CNH 1 ApS).

Derudover er svineproducenten også selv erklæret personligt konkurs, fremgår det af Statstidende.

Modtag AgriWatchs nyhedsbrev gratis!

Baggrunden for konkursen er smågrisepriserne de seneste år - i en giftig cocktail af såvel corona som afrikansk svinepest (ASF).

”Jeg har en bankaftale, der er udløbet og det har desværre ikke været muligt at forlænge den,” fortæller den nu konkursramte landmand til AgriWatch.

”Vi har været rundt om mange muligheder, men er ikke lykkedes at komme i mål med noget i tide.”

Christian Nors’ holdingselskab samt de to produktionsselskaber drev ikke formelt selv sohold, men var udelukkende ejendoms- og udlejningsvirksomheder.

I staldene ved Viborg var der plads til 4200 søer, som Christian Nors ejede, men bortforpagtede.

Imidlertid har de svære tider - med priser helt ned til under 100 kroner i efteråret for en smågris, der koster over 400 kroner at producere - gjort det umuligt at holde økonomien sund.

”Vi har forsøgt mange ting. Senest forsøgte vi at gå full line, så vi fremover ville have færre søer, men fede grisene færdige. Men det nåede vi ikke i mål med i tide,” forklarer han.

”Det er en meget voldsom situation, man er udsat for, hvis man har en so- og smågrisesituation. Det er det, vi har måttet konkludere, at det i det regi, kan vi ikke fortsætte på forsvarlig vis.”

”Når vores forpagter ikke tjener penge og derfor ikke kan holde aftalerne, så smitter det af på os,” konkluderer han.

Forsøg på at sælge ejendommene, finde nye forpagtere eller på anden vis tjene penge, har været forgæves.

De seneste uger er alle søerne sat ud af selskabet.

Egenkapital på over 100 mio. kr.

Det er DLR Kredit og Danske Andelskassers Bank, der står som bankforbindelser ifølge de offentlige registreringer. Christian Nors vil ikke udtale sig om bankens mulige tab, men ifølge de seneste regnskaber for de tre selskaber, var der i 2020 en bankgæld for de tre selskaber på samlet omkring 70 mio. kr. Heraf kan der så være afdraget eller tilføjet gæld i 2021.

I holdingsselskabet Christian Nors Holding var der en balance på i alt 150 mio. kr., heraf var de 105 mio. kr. egenkapital i 2020.

Også Rishøjgård, der var det andet store selskab under holdingsselskabet så på papiret i 2020 ikke vakkelvornt ud, med en egenkapital på 88,3 mio. kr. ud af den samlede balance på 272 mio. kr.

Christian Nors påpeger, at det netop så godt ud - men at egenkapital ikke vægter højt op mod likviditet.

”Gælden har været afviklet over de sidste ti år efter en plan, men man må bare konstatere, at selv om der er god egenkapital i selskaberne, så hvis der ikke er positivt cashflow, som man kan fortsætte med at afdrage i det nødvendige tempo og som långiverne kræver, må man prøve enten at sælge, finde eksterne investorer eller omlægge produktionen,” siger han.

”Vi har været rundt om rigtig mange ting. Prøvet af lave full line. Men det er også en længere rejse, og vi havde ikke tid nok.”

”Jeg har været bevidst om risikoen. Jeg er ikke bitter, men rigtig ærgerlig og ked af det. Men jeg er også rigtig bekymret for vores industri og håber, at det retter sig for alles vedkommende,” forklarer Christian Nors.

I stedet vil han nu især koncentrere sig om de af sine landbrugsaktiviteter, som hans børn står som ejere af - Serupgård og CMC Agro herhjemme - samt om den nylige investering, som han foretog i tidligere udenrigsminister Anders Samuelsens upstarts-projekt UV-Medico, hvor Christian Nors sammen med Carsten Lund Thomsen har investeret i datterselskabet UV-Agri.

Her er målet at sælge nyudviklede UV-lamper til at bekæmpe afrikansk svinepest med.

Landmand og tidligere udenrigsminister klar til at bekæmpe svinepest med UV-lamper

AgriWatch arbejder på at få en kommentar fra kurator Flemming Jensen, der er indsat som kurator.

Fra Danske Andelskassers Bank oplyser pressechefen, at man aldrig kommenterer på konkrete kundeforhold og derfor ikke kan udtale sig om konkursen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Photo: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også