AgriWatch

Landmand og tidligere udenrigsminister klar til at bekæmpe svinepest med UV-lamper

To erfarne udlands-landmænd og investorer smider penge i at udvide Anders Samuelsens satsning på UV-lamper til landbruget. ”Kan blive standarden for alle landmænd,” lyder spådommen.

Anders Samuelsen har siden februar sidste år været direktør UV Medico med det formål at rejse penge til virksomheden, der blev stiftet i 2020. | Foto: Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Et nyt våben i kampen mod afrikansk svinepest (ASF) i danske og europæiske besætninger kan være UV-lys fra særlige lamper, sat op strategiske steder som i forrum, udlevering, vaskehaller - eller sågar i selve svinestierne.

Det mener en gruppe erfarne svineproducenter og investorer, der nu er gået sammen med den tidligere politiker og udenrigsminister Anders Samuelsen for at lave en forretning ud af UV-lamper til landbruget.

Modtag AgriWatchs nyhedsbrev gratis!

Bag det nystiftede selskab UV-Agri ApS, der er stiftet som datterselskab til UV-Medico A/S med Anders Samuelsen som direktør, står nemlig svineproducent og investor Christian Nors fra Viborg og hans mangeårige forretningspartner, erhvervsmanden Carsten Lund Thomsen.

Begge har de i over tyve år investeret stort i udenlandsk svineproduktion, blandt andet i det ASF-plagede Slovakiet.

”Vi ser et meget stort potentiale i UV-lamper til bekæmpelse af afrikansk svinepest. Det er ikke et vidundermiddel, men vi tror, at det kan spille en rolle i at minimere risici og være en vigtig byggesten til at lave en barriere mod svinepest,” mener Christian Nors.

Samuelsen: Svært at komme uden om

Han lægger ikke skjul på alvoren bag ASF-truslen for svineproducenter over hele verden.

”De tab, vi lider på at få et udbrud, er så store, at det en skønne dag kan udslette vores virksomhed, hvis vi ikke tager det alvorligt,” mener svineproducenten.

”Et udbrud af svinepest kan nemt koste 50 mio. kr., så set i lyset af, hvad man skal investere i UV-lys i forhold til den beskyttelse, man opnår, så vurderer vi, at det er symbolsk.”

Han og Carsten Lund Thomsen med familier ejer hver 23-25 pct. af det nystiftede UV-Agri ApS. Derudover har de begge købt sig til en mindre aktiepost på under 5 procent i UV-Medico-hovedselskabet hver, hvor blandt andre erhvervs-manden Lars Seier er blandt hovedinvestorerne, og erhvervsmanden Peter Johansen, blandt andet kendt for sit ejerskab af Martin Gruppen er bestyrelsesformand.

Hvor meget de har betalt for ejerandelene i selskaberne, ønsker hverken Christian Nors eller Carsten Lund Thomsen at kommentere over for AgriWatch.

Anders Samuelsen og holdet bag UV-Medico har hidtil primært rettet interessen mod hospitalsvæsenet og store virksomheder, der ønsker at udnytte teknologien med UV-lys til desinficering. Han ser dog store muligheder i hele landbruget.

”Vores produkt er allerede på Kolding Hospital på deres Covid-afsnit, hvor det er effektivt til at fjerne bakterier og vira, men vi er også på vej ind i mange store, danske virksomheder,” siger han, uden dog at nævne konkrete navne.

”Vi synes, det er helt oplagt, at vi laver noget sammen med Christian Nors og Carsten Lund Thomsen. Vi tror, at vi står med et produkt, der bliver svært at komme uden om, når man gerne vil beskytte dyr med høj værdi,” melder medico-direktøren.

Skal slå virus udefra ihjel

Det særlige ved teknologien bag UV-Medico-lamperne er, at de er godkendt til at kunne bruges, mens der er mennesker og dyr til stede, påpeger Anders Samuelsen.

”Billedligt talt spritter du sådan set af konstant, både luften og overflader. Det er det, der gør det så interessant,” forklarer Anders Samuelsen.

Han fremhæver, at det danske håndboldlandshold havde lamper med til den seneste EM-slutrunde. De havde dem tændt i omklædningsrum og fællesrum, og nationen var det hold, der var mindst generet af smitteudbrud.

Christian Nors er netop nu ved at få opsat de første lamper i svineproduktionen i Slovakiet.

”Vi er i gang med at installere de første lamper i nogle forrum på Carsten Lund Thomsens ejendom i Slovakiet, der tidligere har været ramt af afrikansk svinepest. Det kan også blive ved udlevering og indlevering af grise og varer, blandt andet der, hvor der kommer fremmede mennesker til ejendommene. Det er jo velkendt, at mennesker er en af de store risici for at få ASF ind,” siger han og tilføjer:

”Endnu er vi jo i opstartsfasen. Hele virksomheden er kun tre år gammel, men potentialet er bare så kæmpestort, hvis vi kan finde redskaber, der kan eliminere ASF-risikoen,” konstaterer han.

”Vi tror også, at der kan være side-effekter. Det kunne være de luftbårne vira, som ondartet lungesyge og PRRS, som lyset måske også kan spille en rolle i at bekæmpe. Måske kan vi ende med et reduceret medicinforbrug,” mener Christian Nors.

Endnu ingen evidens på effekt

En lampe koster i dag omkring 15.000 kr., men erhvervsfolkene forventer, at produktionen efterhånden vil blive mere effektiv i takt med en større skalering, hvorfor prisen vil falde.

Endnu ligger der ingen resultater eller evidens direkte i forhold til effekterne i svineproduktion på UV-lyset, men Christian Nors og Anders Samuelsen har indledt dialog med Seges om et eventuelt forsøgs-samarbejde til at få afklaret virkningen.

Ud over perspektiverne i svinesektoren, vil Christian Nors og Anders Samuelsen også kigge på, om der kan være forretning i at sælge UV-lamperne til bekæmpelse af fugleinfluenza i fjerkræbranchen.

”Der kan også ligge muligheder i hestebranchen, hvor man er bekymret for herpes. Og så er der jo produkterne, hvor man vasker grøntsager, sådan at forbrugerne kan købe produkter til at tage direkte ud af posen og spise. Her vil vores lamper også kunne hjælpe med at sikre, at produktet er helt rent. Det kan endda også hjælpe på holdbarheden. Der er mange områder, der er interessante for os,” konstaterer Anders Samuelsen.

Landboforeninger mangler klimarådgivning: ”Vi har brug for, at elefanten bliver skåret i små stykker”

Jysk andelsmejeri vil skrue op for markedsandel og eksport

Mere fra AgriWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AgriWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch