Seges: Landbrugets driftsresultat tæt på 8 milliarder i 2021

Trods stigende omkostninger opnåede mælke- og planteproducenter i 2021 rekordhøje resultater, viser en ny analyse fra Seges Innovation.
Klaus Kaiser, erhvervsøkonomisk chef i Seges | Foto: Seges/Landsbladet
Klaus Kaiser, erhvervsøkonomisk chef i Seges | Foto: Seges/Landsbladet

Tre på stribe.

For tredje år i træk lykkedes det i 2021 de danske landmænd i samlet flok at lande markant højere driftsresultat efter ejerløn end i de foregående år.

Det skriver Seges Innovation i en pressemeddelelse.

Det samlede driftsresultat efter ejerløn i 2021 forventes at ligge i niveauet 6,5-8,0 mia. kr. , hvilket vil være i omegnen af niveauet for 2019 og 2020, hvor landbruget begge år opnåede et resultat efter ejerløn på ca. 8 mia. kr. Markant højere end de seneste 10 års gennemsnit, hvor driftsresultat efter ejerløn ligger på ca. 3 mia. kr.

Der er dog - ikke overraskende - stor forskel på, hvem der med størst tilfredshed vil huske tilbage på 2021.

”Resultaterne fra sidste år vil blive husket for de store forskelle mellem driftsgrenene. Mælke- og planteproducenter opnår rekordhøje driftsresultater efter ejerløn. Griseproducenterne opnår ganske vist samlet set et overskud, men mange smågriseproducenter måtte forlade 2021 med et underskud,” siger Klaus Kaiser, erhvervsøkonomisk chef i Seges Innovation, i meddelelsen.

Gælden står stille

Omskostningerne til elektricitet steg med ca. 40 pct., mens lønomkostninger og foder begge steg med ca. 10 pct.

”Stigningen i omkostningerne er større end væksten i produktionsgrundlaget. Derved vokser omkostningstrykket i virksomhederne. De foreløbige resultater peger dog også på et fald i finansieringsomkostningerne på ca. 6 pct. Griseproducenterne havde det største fald i renteomkostningerne,” fortæller Klaus Kaiser.

De foregående års gode resultater har medført en markant reduktion i sektorens gældsbyrde, hvor heltidslandbrugene samlet set nedbragt gæld for over 30 mia. kr.

Det ser dog ikke ud til at være fortsat i 2021.

”Det ser ud til, at nedbringelsen af gæld ikke er fortsat i 2021 for landbruget samlet set. Mælke- og planteproducenter har kunnet fortsætte med at afdrage, men det modgås af smågriseproducenterne, så samlet set forventes der nogenlunde status quo på gælden ved indgangen til 2022,” siger Klaus Kaiser.

Han peger på, at 2022 forsat vil byge på gode indtjeningsforhold for mælke- og planteproducenter, mens de aktuelt hårdt prøvede svineproducenter også kan se frem til væsentlig forbedring senere på året.

Analysen fra Seges Innovation er lavet på baggrund af foreløbige resultater fra 882 heltidsbedrifter.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også