Lys forude for pressede svineproducenter: Cheføkonom forudser snarlig bedring

Det forventes, at 2022 byder på bedre økonomi for de danske svineproducenter. Cheføkonom for Seges forudser, at bytteforholdet rammer et ”gunstigt niveau” i år.
Klaus Kaiser, chefækonom i Seges | Foto: PR Landbrug & Fødevarer
Klaus Kaiser, chefækonom i Seges | Foto: PR Landbrug & Fødevarer

Der er grund til optimisme, hvis man er dansk svineproducent.

Det mener i hvert fald Klaus Kaiser, der er cheføkonomi Seges. Han mener, bytteforholdet for de danske svineproducenter ændrer sig til inden længe.

Siden sommeren 2021 har producenterne været ramt af faldende priser på svinekød og stigende omkostninger til el, foder og gødning - men det vender i år, mener han.

”Griseproducenterne kæmper med lave afregningspriser og høje omkostninger. I 2022 forventer vi samme forløb for grisepriserne som i 2021, blot med modsat fortegn,” siger han i en pressemeddelelse.

”Priserne startede højt og endte lavere i 2021,” siger han. I år starter vi lavt og forventer at slutte højere.”

Situationen for de enkelte producenter er meget forskellig, men generelt set er smågriseproducenter med eksport hårdest ramt, forklarer Klaus Kaiser, der forventer, at bytteforholdet har rettet sig til et mere gunstigtniveau til sommer.

Årsagen til de mere positive forventninger, er udsigten til et faldende antal slagtninger i EU og andre lande på grund af dårlig økonomi i svineproduktionen.

I EU ventes de mest markante fald i Tyskland, Holland og Polen.

”Vi står på bunden af en lavkonjunktur netop nu, og tilpasningen af udbud og efterspørgsel er i fuld gang. Så grisesektoren har grund til at være mere optimistisk, når vi kigger nogle måneder frem, siger Klaus Kaiser.

Rekordlav notering

De lave priser på svinekød kom ovenpå en længere periode med høje priser, hvor indtjeningen i sektoren var god, pointerer Klaus Kaiser.

”De gode år har griseproducenterne i udpræget grad anvendt til at nedbringe gæld og konsolidere sig. Mange havde derfor en buffer at tære på ved indgangen til lavkonjunkturen,” forklarer han.

AgriWatch kunne i begyndelsen af året berette om historisk lave svinepriser, efter Danish Crown sendte et chok igennem branchen med endnu en rekordlav notering.

I den forbindelse udtalte Klaus Kaiser, at der var grund til at slå koldt vand i blodet. Han så det ikke som usædvanligt, men pointerede vigtigheden i at kigge på den langsigtede robusthed i erhvervet efter en række gode år.

Cheføkonom om laveste notering i nyere tid: ”Der er grund til at slå koldt vand i blodet”

I samme ombæring var Pernille Stenstrup, landbrugsdirektør i Danske Bank, noget mere tilbageholdende med sin optimisme.

Hun mente, at de mindst robuste svineproducenter kunne stå over for at gå konkurs, til trods for at producenterne havde haft flere gode år til at polstre sig i. En bekymring, hun har givet udtryk for så sent som i sidste uge.

Noteringsdyk vækker alvorlige miner hos Danske Bank: ”Vi er meget langt nede”

Nykredit: ”Vores svinebønder bliver ramt fra flere sider samtidig”

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også