AgriWatch

Forsker anklager L&F for at sløre indholdet af parasitter i svinekød

Topforsker anklager Landbrug & Fødevarer for selektivt valg af data i et stort anlagt forskningsprojekt om parasitter i svinekød, skriver Berlingske. Sagen er endt hos Folketingets Ombudsmand.

Foto: Sebastian Buur Gunvald/ERH

Et forskningssamarbejde mellem Landbrug & Fødevarer og en topforsker fra Københavns Universitet er endt i dyb splittelse og anklager om, at brancheorganisationen bruger udvalgt data i et forsøg på skjule indholdet af parasitter i svinekød.

Det skriver Berlingske.

Det er parasitologen Maria Vang Johansen, der beskylder brancheorganisationen for at insistere på at bruge data indhentet af konsulentfirmaet DMRI, hyret af Landbrug & Fødevarer, frem for at lade den ph.d-studerende, der udførte projektet, foretage sine egne blodprøver i svinebestanden.

Ifølge Maria Vang Johansen, der i 2019 blev afsat som hovedvejleder på projektet på grund af sin klage, viste et pilotprojekt, at parasitten Toxoplasma gondii var til stede i tæt på en tredjedel af de testede svin.

Landbrug & Fødevarer oplyser i et skriftligt svar til avisen, at man ikke kan genkende forskerens udlægning af sagen, og organisationen hæfter sig ved, at Maria Vang Johansen indbragte sagen for Københavns Universitets praksisudvalg, som ikke fandt, at der er tale om tvivlsom forskningspraksis.

Maria Vang Johansen har indbragt sagen for Folketingets Ombudsmand, der har valgt at indlede en undersøgelse af sagen.

Influenzavirus i svin kan udløse ny pandemi hos mennesker

L&F afviser selvstændig sektor for klima: ”Men vi står ikke stille”

Svineeksport til Kina reddede samlede fødevareeksport

Mere fra AgriWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch