Leverandører er rasende: Tican matcher ikke Danish Crowns restbetaling

"En svinestreg uden lige", lyder producentformand Jeppe Blochs reaktion på, at Tican ikke som vanligt matcher konkurrentens restbetaling for året. Tican har ikke udstedt nogen garanti for prismatch, siger direktør. (Opdateret)

Artikel opdateret med udtalelse fra Ticans adm. direktør Niels Jørgen Villesen (15:42, 6. december)

"Det en svinestreg uden lige. Det er utroværdigt, det er tillidsbrud, og det er dårlig stil".

Så klar er siger Jeppe Bloch Nielsen, formand i Landsforeningen af Danske Svineproducenter ove på, at Tican fredag offentliggjorde en restbetaling på 25 øre.

De tidligere år har Tican ellers haft som praksis, at selskabet altid matcher Danish Crowns løbende notering plus den restbetaling som selskabet kommer med efter årsregnskabets afslutning. Tican udbetaler løbende 80 øre per kilo i såkaldt markedstillæg - hvor man altså over året er "foran" Danish Crown på udbetalingen.

Skulle Thisted-selskabet have matchet Danish Crowns restbetaling på grisene, skulle man have lagt 50 øre på markedstillægget i årsregulering. Svineleverandørerne står altså nu bare til kun at få det halve.

Det gør Jeppe Bloch Nielsen og resten af landsforeningen arrige.

"Når man så går ud med en efterbetaling, der ligger 25 øre lavere, så løber man fra aftalerne. Det er falsk markedsføring, og det er et tillidsbrud uden lige," fastslår han i en pressemeddelelse.

Jeppe Bloch Nielsen tilføjer, at den ens afregning inklusive efterbetaling også hidtil har været et faktum i årtier for svineproducenter, der har leveret til Brørup slagteri, som senere blev opkøbt af Tican.



"Det er altså første gang, det tyskejede Tican har afveget fra den praksis," påpeger han.

"Jeg bliver nødt til at vælge at tro, at Tican retter op i en fart. Og hvis de ikke gør det af egen fri vilje, så må vi jo lægge det fornødne pres på dem," understreger han.

Ikke lovet noget

Niels Jørgen Villesen afviser over for Finans, at selskabet har udstedt nogen garantier for at matche Danish Crowns afregningspris.

"Vi har ikke lovet, at vi matcher Danish Crown. Det, vi har stillet i udsigt, er, at vi gerne vil være førende på afregningsprisen på slagtesvin i Danmark. Det har desværre ikke været muligt i år. Vores ejer (Tönnies) mener, at det her er markedsprisniveauet for grisene," siger Niels Jørgen Villesen.

Skal landmændene heller ikke fremadrettet forvente, at I matcher Danish Crowns efterbetaling?

"Nej, man kan nok forvente, at vi vil arbejde på at ændre noget i vores afregnings-setup, så vi betaler den fulde pris med det samme uden efterfølgende reguleringer. Vi vil stadig gerne være den virksomhed i markedet, det betaler den bedste pris for grisene. Det er desværre ikke lykkedes i år, og jeg kan ikke udstede garantier for, hvordan det går de kommende år," siger Niels Jørgen Villesen.

Ingen steder at gå hen

Torsdag holder Tican sin traditionelle julefrokost og leverandørmøde i Herning for alle sine leverandører til Thisted og Brørup slagterier.

Jeppe Bloch Nielsen forventer, at det vil blive "en hed omgang" og forklarer, at man udmærket er klar over, at det ikke er let at stemme med fødderne som svineproducent lige nu.

"Desværre er jeg sikker på, at Tican løber fra aftalerne, fordi de er i situation lige nu, hvor de ved, at deres leverandører ikke har nogen steder at gå hen, idet Danish Crown ikke tager flere leverandører ind lige nu. Men det er da en utrolig kortsigtet strategi," udtaler han.

For bare to uger siden valgte Danish Crown nemlig at lukke for optag af andelsejere og igen indføre venteliste for leverandører som følge af pres på slagtningerne.

Producentformand Jeppe Bloch Nielsen påpeger, at Ticans reaktion med at nedsætte markedstillægget kommer lige oven på en lang periode, hvor leverandørerne ellers har fundet sig i mange udsættelser af afhentninger af grise.

I en længere periode omkring årsskiftet til 2021 måtte svineproducenterne holde på grisene i helt op til en måned ekstra, fordi slagteriernes kapacitet ikke kunne følge med.

"Leverandørerne har stået last og brast med Tican, men det her er så åbenbart takken. Det er så ufint, som noget kan være," understreger han.

I meldingen om reguleringen af det løbende markedstillæg fredag fra selskabet lød det:

"Den løbende afregningspris fra Tican har igen i år været højere end den generelle danske afregningspris, hvilket er dokumenteret i flere benchmark. Yderligere har Tican konsekvent de seneste 5 år betalt den højeste kontante pris for slagtegrise i Danmark."

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også