Seges skyder værdi af CO2-certifikater ned

Beregninger og værdier af CO2-certifikater, som Commoditrader vil sælge, kan slet ikke genkendes hos landbrugets videnscenter Seges. Selskabet afviser kritikken.
Foto: Commoditrader / PR
Foto: Commoditrader / PR

Indtægter på mellem 300 og 800 kr. per hektar til landmænd, der sælger CO2-certifikater.

Det er forventningen hos Commoditrader, som tidligere på efteråret lancerede konceptet Commodicarbon. Men det billede kan slet ikke genkendes hos Seges, hvor plantedirektør Troels Toft, der kalder værdien oversolgt.

Det skriver Landbrugsavisen.

"Jeg er ikke enig i, at der så stort et potentiale, som folkene bag Commoditrader har meldt ud. Efter min bedste vurdering, som er baseret på videnskabeligt arbejde under tilsvarende nedbørs- og klimaforhold som de danske, er potentialet ved at ændre jordbearbejdning fra pløjning til no-till måske kun på en tiendedel af det, der er meldt ud. Værdien er nok oversolgt," siger Troels Toft.

Iværksætter vil skrotte ploven og sætte gang i en klima-revolution af dansk landbrug

Kritikken fra Seges afvises dog af medstifter af Commoditrader Ida Boesen, som Landbrugsavisen også har talt med.

"De tal, vi har meldt ud, er baseret på en model, der hedder CoolFarmTool, hvor de universiteter og forskere, der står bag, er blandt de førende på området i Europa. Modellen benyttes af nogle af de største fødevarevirksomheder i Europa," siger Ida Boesen til avisen.

Konceptet er allerede lanceret i USA, hvor en pendant til Commoditrader med navnet Indigo har tilvejebragt et lignende produkt. Her har virksomheder som Boston Consulting Group, IBM og Barclays meldt sig som købere af certifikaterne til en pris på 20 dollar (127 kr.) pr. ton CO2-ækvivalent, der bliver lagret.

Commoditrader skal med den nye platform tjene penge ved, at landmænd betaler et engangsbeløb for at blive certificeret og derudover betaler 750 kr. om måneden for at være medlem af ordningen.

Nyt klimasats skal gøre Commoditrader attraktiv for investorer

Direktør bliver medejer af Commoditrader 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Landbrugshandlerne, der tinglyses, leveres af Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

For abonnenter