Ekspertgruppe blev først spurgt til råds efter minkordre

Fødevarestyrelsen rettede først henvendelse til Ekspertgruppen Dansk Veterinær Konsortium efter, at det blev besluttet at aflive alle mink. Det er ellers normalt, at ekspertgruppen høres om selv de mindste ting, siger institutleder.
Beslutningen om aflivning af mink blev truffet uden at høre ekspertgruppe. | Foto: John Randeris
Beslutningen om aflivning af mink blev truffet uden at høre ekspertgruppe. | Foto: John Randeris
AF RITZAU FINANS

Ekspertgruppen Dansk Veterinær Konsortium (DK-VET) blev ikke taget med på råd, inden regeringen besluttede, at alle mink skulle aflives. Det skriver Jyllands-Posten.

DK-VET rådgiver ellers normalt regeringen i sager om smitsomme dyresygdomme. Gruppen består af forskere fra Københavns Universitet og Statens Serum Institut.

Birgit Nørrung, som er institutleder på Institut for Veterinær- og Husdyrvidenskab på Københavns Universitet og en del af ledelsen i DK-VET, siger til avisen, at gruppen først fik en henvendelse fra Fødevarestyrelsen, efter at beslutningen var truffet.

Hun har været igennem alle gruppens sager. Der ligger ingen henvendelse om at udføre risikovurderinger i forhold til at lade nogle af avlsdyrene leve.

"Det var først efter regeringens beslutning om, at minkene skulle slås ihjel, at vi fik en henvendelse fra Fødevarestyrelsen om at lade nogle af avlsdyrene leve."

"Men der var det jo nok for sent. Vi fik tre timer til at gøre det. Men dybest set var det jo spild af tid," siger hun til Jyllands-Posten.

4. november meddelte statsminister Mette Frederiksen (S), at alle mink i Danmark skulle aflives, inklusiv avlsdyr. Det skyldtes et forsøg på at inddæmme en mutation i coronavirus, som var fundet hos mink og i mennesker.

Frygten var, at det kunne svække effekten af en kommende vaccine. Men det ser ud til, at den særlige variant - cluster 5 - er uddød, vurderer Statens Serum Institut.

Forløbet undrer Birgit Nørrung, for normalt bliver DK-VET bedt om at lave risikovurderinger "om selv de mindste ting", siger hun til avisen.

10. november spurgte Fødevarestyrelsen første gang ekspertgruppen, om der kunne bevares et antal avlsdyr for at genstarte erhvervet på et senere tidspunkt.

Gruppens svar var, at det ville være muligt at bevare cirka 56.000 mink på en sundhedsmæssig forsvarlig måde, såfremt de blev opbevaret i biosikrede bure eller blev spredt på flere farme med afstand mellem burene.

Fem dage senere, 15. november, blev DK-VET bedt om at vurdere muligheden for at beholde 200.000 avlsmink i ikke-sikrede bure. Det blev heller ikke udelukket.

Jyllands-Posten har ikke haft mulighed for at få en kommentar fra hverken den nyligt fratrådte fødevareminister, Mogens Jensen (S), eller den nyligt tiltrådte fødevareminister, Rasmus Prehn (S).

Statsminister Mette Frederiksen (S) har ikke ønsket at udtale sig.

Socialdemokratiet støtter uvildig undersøgelse af mink-forløb

Flere partier vil granske Rigspolitiets opkald til minkavlere 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Landbrugshandlerne, der tinglyses, leveres af Resights. | Photo: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

For abonnenter