Coronavirus fundet på mågefod: Kan være skyld i smittespredning blandt mink

Københavns Universitet har undersøgt fire måger, hvor der blev fundet coronavirus på en af fuglenes fødder. Det kan muligvis være en forklaring på smittespredningen mellem danske minkfarme.
Foto: PER FOLKVER
Foto: PER FOLKVER

Coronavirus på en mågefod kan muligvis åbne døren for opdagelsen af en mulig kilde til smittespredningen blandt danske minkfarme.

Københavns Universitet har undersøgt fire måger, og nu viser det sig, at en af fuglene bar rundt på coronavirus på sin fod, skriver DR.

Opdagelsen betyder ikke, at mågen har været inficeret med virusset, men den i stedet har haft sygdommen på overfladen af kroppen.

"At få det belyst er det aller allervigtigste for at forebygge, at flere farme bliver smittet, og at man forhindrer yderligere smittespredning. Det allervigtigste er at vide, hvordan det flytter sig," siger Anne Sofie Vedsted Hammer, der er lektor og dyrlæge på institut for veterinærhusdyrvidenskab på Københavns Universitet, til mediet.

Københavns Universitet vil nu undersøge flere måger, og om det er muligt at smitten fra mågens fod kan overføres til en mink.

Man har stadig ikke fundet nogen forklaring på, hvordan smitten spreder sig mellem de danske minkfarme.

I alt har 166 minkfarme været smittet med eller mistænkt for at have coronavirus. I begyndelsen var det kun nordjyske minkfarme, som blev ramt, men senere har coronavirussen spredt sig ned gennem Jylland.

Myndighedernes strategi for at forhindre smittespredningen har mødt stor kritik fra branchen. Som reglerne er nu, skal alle minkbesætninger inden for en radius af 7,8 km af en smittet minkfarm aflives.

Både organisationen Danske Minkavlere og en samling af 31 dyrelæger er kommet med forslag på, hvordan strategien skal være. Fokus her er særligt at bevare avlsdyrene ved en eventuel aflivning.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også