Fusionstanker splitter landbrugsrådgivere

LMO og Centrovices fusion kan åbne op for flere sammenlægninger i rådgivningsbranchen. "Jeg mener, at vi skal have en yderligere konsolidering i branchen," lyder det blandt andet.
Sagro er en af de virksomheder, som hilser fusioner velkomne. | Foto: Sagro / PR
Sagro er en af de virksomheder, som hilser fusioner velkomne. | Foto: Sagro / PR
AF SØREN EIBYE SVENSTRUP

En jysk-fynsk fusion af landbrugsrådgivning så dagens lys torsdag. LMO og Centrovice har besluttet at slå pjalterne sammen, hvis de fynske medlemmer ellers kan godkende fusionen.

Ræsonnementet for fusionen var blandt andet, at antallet af landbrug falder kontinuerligt, og derfor er kræfterne inden for rådgivning bedre tjent med også at blive færre og større.

Men er fusionen et tegn på, at branchen er på vej ind i en større konsolidering?

AgriWatch har taget temperaturen hos en række større spillere. Flere af dem mener, at fusioner er vejen frem for branchen.

Det gælder blandt andre Sagro, som selv for tre år siden var igennem fusion.

"Jeg mener, at vi skal have en yderligere konsolidering i branchen. Vi skal skabe mere værdi for vores kunder. Vores branche skal samarbejde mere. Og den ultimative form er gennem fusioner. I Sagro er vi af den opfattelse, at vi skal have mere fusion. Det ligger også til grund for vores egen fusion, " siger Torben Jensen, adm. direktør i Sagro, til AgriWatch.

Han mener, at større enheder medfører, at rådgiverne kan tilbyde den rigtige faglighed. Direktøren mener, at flere rådgivere på rådgivningsområderne er vigtigt for at holde en høj barer. Ifølge Torben Jensen bør rådgivningsvirksomhederne have mindst ti rådgivere på mange områder.

"Det er lig med fusioner. Der er en masse samarbejde igennem tiden, men det, som virker allerbedst, er samme bundlinje," siger Torben Jensen.

Han mener også, at de mange synergier i en fusion gør det attraktivt. Især med tanke på, at der også bliver færre kunder for rådgiverne.

"Det er nødvendigt, fordi der bliver færre landmænd, og der kommer flere konkurser. Derfor skal vi være færre i branchen. Det er ren lineær fremskrivning. Vi har ikke noget maksimum i vores kapacitet, så vi er klar til en fusion, hvis det kom dertil. Vi snakker med alle dem, som er relevante - også dem, som vi ikke har en fusionsflirt med. Vi driver virksomhed ligesom vores kunder driver virksomhed, " siger Torben Jensen, som direkte adspurgt ikke vil kommentere på, om Sagro blev inviteret med i fusionen mellem LMO og Centrovice.

Husk den lokale forankring

Lidt det samme billede ser man hos LandboNord. Her fortæller formand for selskabet, Niels Vestergaard Salling, at han allerede for mange år siden bragte fusioner i branchen på banen, men det er ikke lykkedes for rådgivningsvirksomheden i det nordjyske at finde en partner.

"Vi har konstateret, at vi står alene med det ønske om at samle virksomhederne. Vi har spurgt, og svaret var nej. Så må vi vente på, at landmændene synes, at der skal ske noget, for organisationerne er ikke klar til det. Jeg mener fortsat, at det er den rigtige vej at gå. Vi bliver færre og færre landmænd, og med de krav, der er til digitalisering, udvikling og sparring med landmænd, skal vi stå sammen," siger Niels Vestergaard Salling.

Han opfordrer dog til, at man fortsat husker sin lokale forankring. Så selvom LandboNord kun har én bestyrelse, så har man også fem kredse, hvor lokale landmænd kan henvende sig.

"Man skal huske, at man ikke må glemme det lokale. Det er øvelsen. Hvis du ikke har fat i rødderne, så taber du det hele," siger formanden for LandboNord.

Og netop den lokale forankring er en af årsagerne til, at Agri Nord ikke er fortaler for fusioner i branchen. Det fortæller formand, Carl Chr. Pedersen.

"Vi har ingen tanke om fusion. Vi gør os tanker om samarbejde med andre landborådgivninger. Det har vi i dag, og det arbejder vi videre med. Vi tænker ikke, at størrelse alene afgør vores gøren, laden og kunnen. Vi har en god forening, som matcher forretning. Forretning og forening er hinandens følgesvende," siger Carl Chr. Pedersen.

LandboSyd afviser fusion

Hos LandboSyd hilser man den jysk-fynske fusion af LMO og Centrovice velkommen, men ifølge formand Mogens Dall er det ikke noget, som vil ændre det store for rådgivningsvirksomheden i det syd- og sønderjyske.

Han fortæller i samme ombæring, at LandboSyd ikke blev spurgt, om virksomheden ville være med i fusionen med LMO og Centrovice.

"Vi har det fint, hvor vi er. Her i det syd- og sønderjyske er fusioner ikke noget, vi arbejder i på nogen måde. Vi har samarbejde med andre, hvor det giver mening. Jeg mener ikke, at en konsolidering nødvendigvis er gavnlig, " siger Mogens Dall.

Han sammenligner fusionen torsdag med det, som man har set i bankverdenen, når større banker er fusioneret. Det gav ifølge Mogens Dall en fordel for mindre banker.

"Om vi ser det samme, ved jeg ikke. Indtil videre har vi ikke oplevet at blive udkonkurreret på nogen måde af de fusioner, der har været. Hvis det i min optik skal batte noget og have fuld effekt, så skal man samle både foreninger og rådgivning til en enhed, " forklarer Mogens Dall.

AgriWatch har også forsøgt at få en kommentar fra formand for VKST, Torben Hansen. Men han er ikke vendt tilbage på redaktionens henvendelse.

LMO-formand: Fusion sker af lyst og ikke nød

Centrovice-formand: Det er vores egen fejl, hvis ikke fusionen stemmes igennem

Landbrugsrådgivere i kæmpe fusion 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også