Udenlandske investorer har voksende appetit på dansk landbrugsjord

Mens de færreste danske landmænd kan finansiere opkøb af landbrugsejendomme i forbindelse med bl.a. generationsskifter, vækker Danmarks jordpriser interesse hos investorer fra udlandet, herunder private tyske investorer.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
AF THOMAS MØRCH & HENRIK TÜCHSEN

Danske landmænds manglende muligheder for at finansiere opkøb i forbindelse med generationsskifter baner vejen for flere udenlandske investorer. Og denne gang er det bl.a. også private, tyske investorer, der jagter afkast i dansk landbrug.

Sådan lyder vurderingerne fra dels Hans Aarestrup, direktør i Bæredygtigt landbrug, der organiserer mange af de største danske kornproducenter, dels fra Landbrugsmæglerne, der har base i Vejle, men opererer i hele landet.

"Den danske landbrugsjord vil også blive dyrket i stor stil om 15-20 år, men spørgsmålet er bare, hvem der skal eje det. Vi ser allerede nu udenlandske investorer, der kommer og køber jord op i Danmark. De vil gerne købe forholdsvis store ejendomme," siger Hans Aarestrup til AgriWatch.

Ejendomsmægler Erling Bøndergaard fra landbrugsmæglerne bekræfter den udenlandske interesse. Han er cand.agro., har en fortid i bl.a. realkreditsektoren og har beskæftiget sig med landbrugshandler i over 20 år.

"Vi sælger engang imellem til investorer i udlandet. Det er to grupper. Denne ene er de sædvanlige hollændere, der altid har været der med varierende styrke, og det er de stadigvæk. Den anden gruppe er investorer, der skal have placeret en pose penge i et eller andet, når hverken stats- eller realkreditobligationer er særlig interessant, og aktier har de måske nok af. Så er der fast ejendom, og det kan vi se smitter af på interessen for at købe landbrugsjord," siger han til AgriWatch.

Han kan udpege konkrete områder eller pege på et konkret antal ejendomshandler. Han fortæller dog, at det typisk er jord, der nyder interesse hos investorerne. Ikke produktionsanlæg og "for alt i verden ikke animalsk produktion."

"Vi skal så kunne præsentere en lang lejekontrakt på fem-ti år, så de kan se, hvad de får i afkast de næste fem-ti år. Det kan også være danske investorer, men vi har større tyske investorer, der gerne vil købe, når vi kan præsentere en model, hvor de får en forrentning på 2-2,5 procent samtidig med, at vi har jorden udlejet. Så det er en almindelig udlejningsforretning, de køber," pointerer Bøndergaard.

Han bliver bakket op af Hans Aarestrup.

"Tyskerne har forkærlighed for at investere i jord, når de vil risikominimere. I Tyskland bliver jord handlet til meget højere priser end i Danmark. I Bayern har de nogle steder krydset den grænse, der hedder 100.000 euro pr. hektar, mens prisen i Østtyskland nok ca. er de samme som i Danmark," siger han og peger på de høje jordpriser som en forklaring på den stigende interesse for tyske opkøb af dansk landbrugsjord.

2-2,5 pct. i afkast

Ifølge Erling Bøndergaard fra Realmæglerne kan der i nogle tilfælde være sale and lease back model, hvor landmanden sælger ejendommen til investor og lejer den tilbage. Og det kan være en ejendom, der handles på markedet og finder en udenlandske køber.

"Men der er også danske købere, der vil købe lidt efter samme model – vi mærker ikke så meget til det endnu, men jeg har en forventning om, at danske investorer vil få øjne op for muligheden med de negative renter."

Er det specielle typer ejendomme, investorerne er interesserede i?

"Det er alene jord, man investerer i, ikke stalde, og typisk fra et par hundrede hektarer og opefter. Gerne så få steder som muligt og dermed så stort som muligt."

Er det usædvanligt, det man ser nu?

"Den model har aldrig været brugt særlig meget før. Det bunder i, at der er et udbud af landbrugsejendomme, der er større end efterspørgslen Der er masser af landmænd, der gerne vil købe mere jord, men ikke kan skaffe finansieringen. Der er jo et stort behov for generationsskifte i landbruget. Det kan de jo være, at hjælpen skal ligge i, at en dansk eller udenlandsk investor køber jorden eller ejendomme og lejer den tilbage til en landmand."

Hvilke priser køber de til?

"Priserne ligger der, hvor de kan få mindst 2-2,5 pct. i afkast. Nogle vil have tre-fire procent, men det kan de nok ikke få, så skal priserne for langt ned."

Også danske investorer viser interesse i nogen grad, tilføjer Bøndergaard.

"Men det er ikke sådan, at der står en stor pukkel og venter på at komme ind på markedet. Men det kan være nogle, der har solgt en virksomhed. Og to pct. i afkast må være rimelig, hvis man tror på, at jordpriserne er kommet så langt ned, som de skal, og jordpriserne er i bund – og danske jordpriser er lave i forhold til udlandet."

Generationsskifte-bølge rammer landbrugssektoren 

Landmænd frygter stor gaslednings betydning for fremtidig finansiering

Ny analyse: Næsten hvert andet landbrug skal have nye ejer inden 2030

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

For abonnenter

Læs også

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

For abonnenter