CO2-afgift i industrien er en realitet

Med vedtagelse af to lovforslag er CO2-afgiften for brug af fossil energi for alle industrivirksomheder en realitet fra 1. januar 2025.
Skatteminister Jeppe Bruus (S). | Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
Skatteminister Jeppe Bruus (S). | Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Folketinget har tirsdag endeligt vedtaget CO2-afgiften for brug af fossil energi. 

Tirsdag stemte et bredt flertal i Folketinget for to lovforslag, der udmønter dele af aftalen om grøn skattereform for industrien fra 2022.

Aftalen betyder, at industrien fra næste år skal betale en CO2-afgift, når de bruger olie, kul og naturgas svarende til den mængde CO2, som afbrændingen skaber.

Virksomheder uden for EU’s kvotehandelssystem skal med den kommende afgift betale 750 kr. pr. ton udledt CO2 i 2030, mens satsen for virksomheder, der er omfattet af kvotesystemet er 375 kr. pr. ton. 

Dog lyder CO2-afgiften på 125 kr. pr. ton udledt CO2 i 2030 for bl.a. mineralogiske processer. Aftalen sikrer også, at virksomheder vil kunne få fradrag for den CO2, de fanger og lagrer.

”En højere CO2-afgift er et vigtigt instrument i arbejdet for at nå vores klimamål. Samtidig sikrer vi, at det kan betale sig at opsamle og lagre CO2. Det er jeg samlet set meget tilfreds med,” udtaler skatteminister Jeppe Bruus i en pressemeddelelse.

Loven træder i kraft 1. januar 2025, men afgiften skal indfases fra 2025 til 2030.

Når hele aftalen om grøn skattereform er fuldt indfaset, leverer den en CO2-reduktion på 4,3 mio. ton i 2030 og er dermed det største enkeltstående bidrag til klimamålet i 2030 siden klimaloven, skriver ministeriet. 

De to vedtagne forslag er dels lovforslag 182, der er loven om afgift af CO2e-emissioner fra kvoteomfattede sektorer. Den blev vedtaget med 85 stemmer for og 22 i mod. For loven stemte Socialdemokratiet, Venstre, SF, Liberal Alliance, Moderaterne, Det Konservative Folkeparti, Radikale og flere politikere, der står uden folketingsgruppe. 

Mod loven stemte Danmarks Demokraterne, Enhedslisten, Dansk Folkeparti og Alternativet. 72 medlemmer af folketinget var fraværende.

Få minutter senere var endnu et par medlemmer dukket op i Folketingssalen, hvor 92 stemte for lov 183, der ændrer i den gældende lov om kuldioxidafgift af visse energiprodukter og flere andre tillægsbestemmelser. 17 stemte mod. 

Vil få flere til at elektrificere

Det glæder Green Power Denmark, at CO2-afgiften for industrien nu er i hus.

Organisationen kaldet afgiften for ”hovedmotoren i omstillingen af Danmarks energiforbrug”. 

”CO2-afgiften sætter en pris på at udlede CO2 og tilskynder virksomhederne til at skifte væk fra sort energi. Det er der i den grad behov for, for i dag går det desværre alt for langsomt med at omstille danskernes energiforbrug. Det gælder især i industrien,” udtaler cheføkonom i Green Power Denmark, Martin Ingerslev, i en meddelelse.

I industrien er andelen af el i det samlede energiforbrug steget med 0,4 procentpoint til 38,6 procent fra 2020 til 2022. Det er for lidt og for langsomt, lyder det fra brancheorganisationen.

”Der er rigtigt mange steder, hvor det er oplagt for industrien at elektrificere. For eksempel ved hjælp af store varmepumper. Her vil CO2-afgiften styrke den grønne businesscase og øge virksomhedernes incitament til at få omstillet deres produktionsapparat,” lyder det fra Martin Ingerslev.

(Denne artikel er leveret af vores søstermedie EnergiWatch.)

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også