Biocirc-anlæg har udledt spildevand i vandløb

Der blev opbevaret mere ensilage, end hvad der var tilladelse til, siger miljøchef i Ringsted om udslip fra biogasanlæg. Vi standsede udslippet straks og er i gang med at oprense, fastslår Biocirc.
Biorcirc samarbejder med Ringsted Kommune om oprensning af å efter udslip. | Foto: Pr Biocirc
Biorcirc samarbejder med Ringsted Kommune om oprensning af å efter udslip. | Foto: Pr Biocirc

Biocirc har store planer om at brede sig omkring Ringsted. Dog ikke på den måde, det er sket tidligere på måneden, hvor konserveret plantemateriale – ensilage – på grund af store mængder regn er skyllet ud fra det biogasanlæg i landsbyen Tolstrup, projektudvikleren overtog sidste år, og endt i et nærliggende vandløb, Lilleå.

Det skriver Sjællandske Nyheder.

”Sidste lørdag var vores beredskab tilstede på matriklen, hvor det det blev konstateret, at de har et større oplag af ensilage, end de har tilladelse til, og det er noget af det, der er løbet ud i åen,” siger Pernille Crone, chef i Natur og Miljø i Ringsted Kommune, til avisen.

Biocirc bekræfter udledningen over for såvel Sjællandske Nyheder som EnergiWatch.

”Det er korrekt, at der har været et mindre udslip af overfladevand fra anlægget grundet de store mængder regn. Udslippet blev konstateret den 5. marts, og det blev stoppet straks efter, at vi konstaterede det,” skriver chef for Ringsted Biogas, Massimo Forti.

”Der er blevet implementeret flere foranstaltninger for at standse spredningen og forhindre fremtidige hændelser. Disse tiltag inkluderede bl.a. at afproppe en afløbsbrønd og opføre en ekstra pumpebrønd til at sikre, at overfladevand effektivt pumpes ind i vores behandlingsproces.”

Biocirc slår fast, at oprensningen er i gang i tæt samarbejde med Ringsted Kommune. Til Sjællandske Nyheder siger kommunens miljøchef, at der endnu ikke er overblik over omfanget af forureningen, men at der er gravet dræn for at sikre, at der ikke løber yderligere spildevand ned til vandløbet. Lige som hun slår fast, at Biocirc kommer til at stå med regningen for arbejdet.

Biocirc har da også på anden vis erklæret sig parat til at kaste endog rigtigt mange penge i lokalområdet. Mere præcis fem milliarder. I forbindelse med købet af biogasanlægget præsenterede udvikleren således sin plan om energiøen Ringsted Go Green, som der forrige marts blev lagt en ansøgning hos kommunen om.

I et indledende debatoplæg om projektet lød det, at det skulle omfatter dels biogasanlægget, der var påtænket femdoblet mens der skulle etableres energiteknologisk klynge på området. Den skulle omfatte både pyrolyse-, elektrolyse-, metanol- samt græsproteinanlæg. Derudover ville Biocirc opføre op til 20 vindmøller på 150-200 meters højde samt ikke mindst 750 hektar solceller.

Siden er det dog ad flere omgange blevet nedjusteret for at imødekomme ønsker fra naboer. Det medførte, at i hvert fald et flertal i Ringsted Byråd godt kunne se sig selv i projektet, der forrige mandag vedtog at arbejde videre med at få realiseret projektet og udpeget det som en statslig energipark.

Projektet lyder nu på op mod 380 hektar solceller og seks vindmøller. Mens et eventuelt PTX-anlæg skal placeres i et egentligt industriområde.

(Denne artikel er bragt af AgriWatchs søstermedie EnergiWatch.)

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Læs også