Hardi-direktør om salg til Rusland: "Vi følger bare FN's anbefalinger"

Direktør hos den danske sprøjteproducent Hardi International fortæller, at det har krævet flere overvejelser at sælge marksprøjter til Rusland, men at producenten blot følger FN’s anbefalinger.
Foto: Hardi International/pr
Foto: Hardi International/pr

Det har længe været en offentlig kendt hemmelighed, at den danske sprøjteproducent Hardi International sælger sprøjteudstyr i Rusland.

AgriWatch beskrev i august 2022, at en dansk producent af marksprøjter få måneder efter, Rusland invaderede Ukraine, søgte om tilladelse til at sende ”præcisionsmarksprøjter til landbruget og komponenter hertil” til Rusland.

Den ene af de to sprøjteproducenter i Danmark, Danfoil, gjorde dengang meget klart, at selskabet ikke solgte i Rusland. Adm. direktør i Hardi International, Jens Kristensen, var derimod anderledes uklar i mælet.

Senere bekræftede han dog over for Frihedsbrevet, at Hardi International har sendt ”nogle enkelte” marksprøjter til Rusland

Nu forklarer Jens Kristensen i et interview med AgriWatch, hvorfor sprøjteproducenten har valgt at sælge i det krigsførende land, hvor koncernen ifølge direktøren henter omkring en halv pct. af sin samlede omsætning, der overstiger en mia. kr. 

”Vi har haft mange overvejelser omkring det. Vi har valgt at følge de anbefalinger, der er udstukket fra det vestlige verdenssamfund i form af FN og FAO’s anbefalinger” siger Jens Kristensen.

Jens Kristensen henviser til ”Information Note” fra FN’s fødevareorganisation FAO udgivet den 25. marts 2022. Heri lyder opfordringen, at man gør alt for at opretholde international handel med fødevarer og gødning. Rusland er et af verdens største landbrugslande, og frygten er, at et fald i landbrugsproduktionen kan føre til hungersnød andre steder i verden. 

Det er de anbefalinger, Jens Kristensen, mener, gør det nødvendigt at sælge marksprøjter til russiske landmænd.

”Når det er sagt, så synes jeg det er væsentligt at nævne, at det er en ganske lille del af vores forretning,” siger han.

Samtidig fremhæver han, at salget til Ukraine er en del større end salget til Rusland.

Hvis det er en lille del af forretningen, betyder det vel heller ikke så meget for den globale fødevareforsyning, hvis I trækker jer?

”Nej, men vi stiller os ikke op og siger, at vi er uenige med anbefalingerne fra det vestlige verdenssamfund. Det, synes vi ikke, tilkommer os. Det gør vi os ikke til dommer over. Det er jo vigtigt at sige, at vi er i fuld compliance med alle sanktioner osv.,” siger han.

Ingen skrupler

Siden Rusland invaderede Ukraine i marts 2022, har størstedelen af virksomheder trukket sig fra landet, ligesom mange er stoppet med at sende produkter til Rusland.

Dem, der har valgt fortsat at lave forretning med russerne, er derimod blevet mødt med voldsom kritik, senest af Venstre-folketingsmedlem Jan E. Jørgensen, der har opfordret til boykot af sko fra Ecco.

I ansøgningen til Erhvervsstyrelsen fra maj 2022 lød det dog også, at Hardi International ikke ønskede at få sit navn frem af frygt for, at eksporten til Rusland kunne skade selskabets ry.

Giver det anledning til moralske skrupler, at I fortsat sælger til Rusland?

”Vi har ikke haft moralske skrupler, men har haft mange overvejelser. Vores produkter bliver brugt til at brødføde befolkninger i hele verden. Det kan vi godt stå på mål for, specielt når det sker på opfordring fra FAO. Havde vi produceret et livsstilsprodukt, havde vi valgt anderledes,” siger han.

Er der en grænse, der kan få jer til at stoppe med at sælge i Rusland?

”Vi følger selvfølgelig altid compliance på sanktioner, og så lægger vi os meget op ad, hvad FN’s fødevareorganisation anbefaler,” siger han.

Hardi International har hovedkontor på Falster, men har siden 2007 været ejet af den franske industrikoncern Exel.

Sprøjteproducenten har for nylig præsenteret regnskab for 2022/23., som gav et underskud på 17,9 mio. kr. Omsætningen lød på 590 mio. kr., men det tæller kun det danske salg samt salget videre til datterselskaberne. Koncernens samlede omsætning oplyses ikke, men overstiger ifølge Jens Kristensen en mia. kr. 

Selskabet har omkring 439 ansatte.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også