Novonesis kritiseres for "uanstændig" og "fræk" opfordring til leverandører

Novonesis vil have leverandører til at sænke priser og udskyde betalingsfrister. 
Foto: Daniel Hjorth
Foto: Daniel Hjorth
Af Marketwire

Det nyligt fusionerede selskab Novonesis har i et brev opfordret sine leverandører at sænke priserne og udskyde betalingsfrister. Opfordringen møder kritik fra SMVdanmark og en revisionsekspert.

Det skriver Finans.

Novonesis, der for nyligt blev til efter fusionen af Novozymes og Chr. Hansen, har i et brev til flere af sine leverandører anmodet om prissænkninger på 8 pct. og en udvidet betalingsfrist til over 90 dage.

Finans har talt med en leverandør, der mener, at det er ”frækt” af Novonesis.

”Det er frækt. Jeg leverer til begge virksomheder nu, men det befordrer jo ikke samarbejdet. Jeg har sagt tak, men nej tak, og hvis det betyder, at vore veje skilles, så er det sådan,” siger den unavngivne leverandør.

Brevet fra Novonesis møder skarp kritik fra de små og mellemstore virksomheders brancheorganisation, SMVdanmark.

Her kalder administrerende direktør Jakob Brandt det ”fuldstændig uanstændigt”, at man efter en fusion stiller sådanne krav.

”Når de så udover at ville udvide betalingsfristen også vil pålægge leverandørerne at give den store virksomhed en rabat, så er det ikke bare uanstændigt. Det er direkte ubehageligt,” siger den administrerende direktør.

Også Kaj Glochau, der i mange år har rådgivet mindre virksomheder i konsulenthuset EY, stiller sig kritisk over for Novonesis’ anmodning. Han påpeger over for Finans, at en forlænget betalingsfrist kan presse likviditeten hos leverandørerne, og mens nogle leverandører har friheden til at takke nej, må andre acceptere de ringere vilkår.

Novonesis forklarer over for Finans, at brevet og anmodningen er resultatet af en gennemgang af leverandøraftalerne, og at der er tale om ”almindelig praksis”. Aftalerne bliver endvidere ikke ændret ”uden foregående aftale”, fortæller kommunikationschef Lina Danstrup til avisen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også