Biogasselskab overvejer at lukke nye investorer ind i ejerkredsen: Er nødt til at kigge efter "kloge penge"

DBC skal de kommende år investere stort i at opgradere selskabets otte biogasanlæg. Ejerkredsen undersøger derfor markedet for investorer, der kan give det næste løft.
DBC Invest er på jagt efter investorer, der kan være med til at finansiere opgradering af biogasanlæg.Sindal Biogas, som DBC Invest er medejer af, vil investere et trecifret millionbeløb på to anlæg til henholdsvis CO2-udvinding og græsprotein. | Foto: Dbc Invest / Pr
DBC Invest er på jagt efter investorer, der kan være med til at finansiere opgradering af biogasanlæg.Sindal Biogas, som DBC Invest er medejer af, vil investere et trecifret millionbeløb på to anlæg til henholdsvis CO2-udvinding og græsprotein. | Foto: Dbc Invest / Pr

Biogasselskabet DBC Invests otte biogasanlæg står over for en række omfattende investeringer.

Planen er, at der skal investeres et milliardbeløb i at opgradere biogasanlæggene med teknologier som ptx, carbon capture, græsproteinanlæg og produktion af flydende gas.

Ejerkredsen, som består af Vestjyllands Andel, Jysk Energi, Hedeselskabet og Langfristet Erhvervsfinansiering, er derfor nødt til at invitere flere investorer med ombord, fortæller Steen Bitsch, der er bestyrelsesformand for Danish Bio Commodities og adm. direktør for Vestjyllands Andel. 

”Hvis vi skal bygge tre-fire barmarksprojekter og samtidig finansiere en masse nye teknologier på de eksisterende biogasanlæg, er det klart, at vi ikke kan gøre det udelukkende med vores driftsindtjening. Det vil kræve nogle investeringer og nogle kompetencer, som vi ikke umiddelbart besidder i tilstrækkelig grad,” siger han.

”Derfor er vi også nødt til at kigge efter nogle kloge penge i markedet, som kan være med til at løfte os videre.”

Han understreger, at der ikke er truffet en beslutning i bestyrelsen.

”Men vi omgås og mødes da med folk, der kan bidrage med viden og måske også kapital. Ingen nævnt, ingen glemt,” siger han.

DBC består af to selskaber, DBC Invest, der investerer i biogasanlæg og samt Danish Bio Commodities, der sælger de grønne certifikater, som biogasanlæggene får tildelt på baggrund af gasproduktionen

Interesse fra fossil sektor

Steen Bitsch ønsker ikke at sætte navn på, hvem der er samtaler med, eller hvem der kunne være en mulig investor. 

”Men jeg tror da ikke, der er nogen tvivl om, at der findes penge i markedet, som tidligere har været i den fossile sektor, og som har lyst til at bo et andet sted, og der føler vi, at vi kan tilbyde noget attraktivt,” siger han.

At der er interesse i biogas fra den fossile sektor blev tydeligt understreget i slutningen af 2022, da det britiske olieselskab Shell købte biogasselskabet Nature Energy for 2 mia. dollar svarende til 14,3 mia. kr.

Det er også Steen Bitsch’ opfattelse, at kravene fra investorernes side er lavere.

”Det kunne jo være, at nogle stillede knap så store krav til forrentningen, hvis man til gengæld kan bryste sig af at være med i den grønne omstilling. Det har jeg i hvert fald før fornemmet, at der er interesse for,” siger han.

Steen Bitsch ønsker heller ikke at sætte beløb på, hvor meget DBC Invest ønsker at hente, eller hvor store ejerandele, man er klar til at sælge.

”Vi udvikler vores virksomhed efterhånden, som det giver mening, og efterhånden som der er behov for det. Hvis vi tæller alt, vi har i pipelinen, så er det et milliardbeløb, vi skal investere. Men lad os nu lige tage ét vestjysk skridt ad gangen,” siger han.

Skal selv skyde yderligere penge ind

Bliver der skudt flere penge i DBC, skal grovvareselskabets bestyrelse også beslutte, om Vestjyllands Andel skal skyde yderligere millioner ind for at forsvare sin ejerandel.

Vestjyllands Andel ejer halvdelen af DBC Equity sammen med Jysk Energi. DBC Equity ejer ifølge cvr-registret 66,67-89,99 pct. af DBC, mens Langfristet Erhvervsfinansiering og Hedeselskabet hver ejer 10-15 pct. 

”Indtil videre har bestyrelsen bakket op i forhold til vores ejerandel. Der er ikke nogen, der har lyst til, at ens ejerandele bliver udvandet, men omvendt kan jeg heller ikke sidde her og love, at det aldrig sker,” siger Steen Bitsch. 

DBC blev stiftet i 2019, hvor Vestjyllands Andel sammen med Jysk Energi smed et ”solidt tocifret millionbeløb” ind i selskabet. Siden har DBC Invest købt biogasanlæg på stribe og har investeret 187,8 mio. kr., fremgår det af selskabets seneste regnskab.

Bundlinjen lød på 41,9 mio. kr. 

Høje gaspriser sender indtjeningen i vejret hos DBC Invest

Steen Bitsch har tidligere fortalt til AgriWatch, at biogas-benet kan udgøre en fjerdedel af Vestjyllands Andels bundlinje. 

Vestjyllands Andel har for nylig præsenteret regnskab, hvor resultatet før skat lød på 121 mio. kr, ud af en omsætning på 3,65 mia. kr.Prisstigninger og mere korn driver omsætningsvækst hos Vestjyllands Andel

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også