Direktør: Biogas kan omstille tung vejtransport

Hvis transportsektoren skal nå i mål med store CO2-reduktioner inden 2030, kan biogas spille en stor og vigtig rolle, mener direktør for Biogas Danmark. 
Biogasløsninger baseret på husdyrgødning er ifølge direktør i Biogas Danmark, Frank Rosager, den bedste vej til en mere klimavenlig vejtransport. | Foto: Louise Herrche Serup
Biogasløsninger baseret på husdyrgødning er ifølge direktør i Biogas Danmark, Frank Rosager, den bedste vej til en mere klimavenlig vejtransport. | Foto: Louise Herrche Serup

Et nyt værktøj udarbejdet af Region Hovedstaden viser, at biogas er drivmidlet med lavest klimaaftryk per kørt kilometer, og derfor kan være medvirkende til den grønne omstilling af den tunge transportsektor. 

Det såkaldte livscyklusanalyse-værktøj er udarbejdet af Copenhagen Electric, der er Hovedstadens regionale elbilsekretariat, og Cowi som har sammenlignet bl.a. el, brint, biogas og biodiesel. 

Selvom biogas rangerer højest på listen, pointerer Copenhagen Electric samtidig, at biogas stadig er en begrænset ressource. 

Biogassen skal derfor prioriteres til de transportformer, der er ”svært omstillelige” — hvilket f.eks. tæller dele af luft- og søfarten, hvor brugen af el eller brinteknologi kan vise sig svær. 

Det møder dog modstand hos Frank Rosager, direktør i Biogas Danmark, der mener, at landbruget kan levere nok biogas til også at omstille vejtransporten.

”Biogas Danmark har gennem lang tid fremlagt analyser, der viser, at der er rigeligt med uudnyttede bioressourcer i form af husdyrgødning og halm til at dække op mod halvdelen af den tunge transport med biogas allerede i 2030,” skriver direktøren i et indlæg hos Energy Supply

Direktøren opfordrer derfor både politikere, vognmænd og markedsaktører i transportsektoren til at se på, hvordan biogas kan være medvirkende til at nå reduktioner på CO2 inden 2030. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også


Jord og handler med landbrugsejendomme til en værdi på over 5 mio. kr registreres i listen, når de bliver tinglyst. | Foto: Aleksander Klug

Her er de seneste landbrugshandler

For abonnenter