Plads til flere på markedet: Etablerede indkøbsfællesskaber frygter ikke DLG

Selvom grovvarekoncernen DLG med godt 26.000 medlemmer har potentiale til at blive større end mange af de eksisterende spillere, vurderer to indkøbsforeninger, at der er plads til flere på markedet. 
I krisetider — som 2022 — oplever indkøbsfællesskaberne større interesse. | Foto: Katinka Hustad
I krisetider — som 2022 — oplever indkøbsfællesskaberne større interesse. | Foto: Katinka Hustad

Grovvarekoncernen DLG annoncerede for nyligt sit nye partnerskabs-koncept, hvor andelsejerne kan overlade tøjlerne til DLG i forhold til indkøb af en række råvarer til f.eks. foder. På den måde slipper landmændene for at sidde og holde øje med priser på korn og de såkaldte futures

Brugerne afgiver således råderetten til DLG, som handler de nødvendige mængder på det, i deres øjne, mest opportune tidspunkt. Med sine godt 26.000 andelshavere har DLG Partnerskab potentiale til at blive en væsentlig faktor i markedet for handel med landbrugsråvarer, men koncernen er langt fra den første, som har kastet sig over konceptet. 

DLG lancerer indkøbsfællesskab for andelsejerne

Vestjyllands Andel, en anden andelsejet grovvarekoncern, startede for over 15 år siden med at tilbyde sine ejere at indkøbe råvarer på deres vegne og levere foder igennem konceptet VA Råvaredisponering. 

Her er løftet det samme som hos DLG — lad Vestjyllands Andel håndtere handlen, så landmanden kan fokusere på driften og ikke kursudviklinger. Vestjyllands Andel sørger også for såkaldt ”finansiel afdækning” igennem handel med futures-kontrakter på råvarebørserne.

Det fortæller Anders Svendsen, der er trader ved VA Råvaredisponering. 

”Helt basalt indebærer det, at vores indkøbsafdeling sidder og handler råvarer til vores foderproduktion og sørger for, at vi har det, vi skal bruge på hylderne til vores andelsejere — både fysiske produkter og igennem finansiel afdækning,” siger han. 

Selve konceptet er gratis at benytte, men som når kunder normalvis ville købe foder hos Vestjyllands Andel, sælger koncernen det videre til en højere pris, end de selv har købt til. Men det giver stadig god økonomisk mening for kunderne i VA Råvaredisponering, mener traderen. 

”Vi tjener vores penge på samme måde, som hvis kunderne selv afdækkede deres forbrug. Forskellen er bare, at vi på den her måde kan gå ind selv og afdække deres behov, når vi mener, at prisen er rigtig. Det, mener vi, kan vi dels gøre, fordi vi sidder og følger med hver dag, og dels fordi vi opnår en vis volumen på den måde,” siger Anders Svendsen. 

Vestjyllands Andel oplyser, at ca. fem pct. af deres andelsejere bruger ordningen, men at volumenerne ikke er uvæsentlige. For en vare som sojaskrå er knap halvdelen af den årlige handelsvolumen i koncernen bundet op på handler igennem VA Råvaredisponering. 

Interessen vokser i krisetider

2022 bød på både krig, galoperende inflation og voldsomt stigende energipriser. Den usikkerhed satte sig i markedet bredt set, og alt fra boligpriser til aktiekurser blev påvirket.

Og det er netop i usikre tider med volatile prisudviklinger, at indkøbsforeningerne mærker særlig interesse. Det fortæller Lars Granly Hansen, adm. direktør i B2B Bonus, som igennem tyve år har ageret indkøbsforening for over 100 svineproducenter. 

”Typisk ser vi en lidt større søgning, når priserne farer op og ned, for så er der nogen det tænker, at chancen for at komme bagefter er lidt større,” siger han.

Anders Svendsen fra Vestjyllands Andel mener også, at de seneste års store prisudsving på en række råvarer gør ordninger som VA Råvaredisponering mere attraktive for medlemmerne. 

”Vi kan godt mærke en større søgning mod konceptet de senere år, for det er bare blevet sværere at følge med i markederne, hvis du ikke sidder med det på daglig basis. På den måde tror jeg også, at der er fin plads til, at nogle af vores konkurrenter laver lignende koncepter,” siger Anders Svendsen. 

Traderen påpeger, at Vestjyllands Andel også ser tjenesten som en forlængelse af andelstanken, og at det kræver tillid fra ejerne, hvis de skal blive til kunder i et indkøbs-koncept håndteret af andelsselskaberne. 

”Tillid skal man jo altid gøre sig fortjent til, og så skal man vise, at man kan performe,” siger Anders Svendsen. 

Tidligere har mediet Effektivt Landbrug beskrevet, at Vestjyllands Andel på kornområdet fra høsten 2020 til høsten 2022 i gennemsnit har disponeret byg og hvede henholdsvis 21 kr. og 24 kr. lavere end markedsprisen pr. 100 kg.

”Vi rammer selvfølgelig også ved siden af ind i mellem, men vores succeskriterie er aldrig at ramme markedet, når det er dyrest, og det sikrer vi ved løbende at afdække os,” siger Anders Svendsen. 

”Set over de seneste 15 år har vi placeret os i den rigtige ende af markedet, og det er kommet vores medlemmer til gode,” tilføjer han. 

DLG rykker ind — men vækker ikke bekymring

Tidligere på sommeren annoncerede den andelsejede grovvarekoncern DLG, at den ville tilbyde sine 26.000 medlemmer at deltage i et indkøbsfællesskab gennem koncernen. At en spiller af den størrelse træder ind på markedet, bekymrer ikke Lars Granly Hansen. 

”Det er svært at sige, om det kommer til at betyde noget, men det er ikke sådan, at vi skal ud og reklamere. Vores søgning er meget baseret på mund-til-mund,” siger han. 

B2B Bonus har da også optaget nye medlemmer i det forgangne år og har i dag ca. 125 medlemmer, men direktøren forventer ikke at udvide med betydeligt flere medlemmer. 

”Vi har ingen ambition om at skulle være kæmpestore,” siger Lars Granly Hansen. 

B2B Bonus henvender sig udelukkende til svineproducenter. Den største handelskategori for indkøbsfællesskabet er foder, men ifølge direktøren ”kommer man hele vejen rundt” og hjælper gerne medlemmerne med handlen af en lang række varer. 

”Vi tager os af det hele. Vi får maskinerne, forsikringer og afsætningen af grisene med også,” siger Lars Granly Hansen. 

Heller ikke Vestjyllands Andel er bekymret for DLG’s indtog på markedet. 

”Som det er i dag, tror jeg, at der er fin plads til os alle sammen på markedet — også selvom DLG nu har præsenteret et lignende koncept,” siger Anders Svendsen. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også