DLG lancerer indkøbsfællesskab for andelsejerne

DLG tager kampen op mod indkøbsforeningerne med partnerskabsaftale, hvor andelsejerne kan få DLG til at varetage handlen med korn og råvarer.
DLG er blandt Europas største grovvareselskaber. | Foto: Brian Karmark
DLG er blandt Europas største grovvareselskaber. | Foto: Brian Karmark

Den andelsejede landbrugskoncern DLG åbner nu op for at varetage køb og salg på vegne af sine 26.000 andelsejere i et ”tillidsbaseret partnerskab” om ”strategisk samhandel” på det globale marked for korn, afgrøder og råvarer. 

Det oplyser DLG i en pressemeddelelse. 

Samtlige af DLGs andelsejere vil få mulighed for at indgå en samarbejdsaftale, hvis de ønsker det, og det giver ifølge Camilla Blicher Simonsen, vicekoncerndirektør for salg og kunderelationer i DLG, landmændene muligheden for at fravælge kornbørserne, hvis de foretrækker at bruge tiden på driften af deres bedrift.

”Der er mange landmænd, der synes, det er interessant at følge med i markedet, og som selv ønsker at træffe beslutningen om, hvornår der skal købes ind. Men der er også landmænd, der hellere vil være i produktionen eller ønsker et større fokus på ledelse og strategi. Med DLG Partnerskab giver vi andelshavere mulighed for at lægge en del af deres arbejde over til os, så de kan fokusere på andre gøremål,” siger hun.

DLG Partnerskab bliver gratis at blive en del af for andelshaverne, og landmændene vil selv kunne vælge, hvilke varegrupper DLG skal forvalte for dem. Koncernens pressetjeneste oplyser til AgriWatch, at det betyder, at andelshaverne kan blive medlem af og handle gebyrfrit igennem partnerskabet. 

Som ved anden samhandel vil koncernen dog sælge råvarerne videre over indkøbspris for at få dækket sine omkostninger. 

Fokus på foder

Aftalen henvender sig i første omgang hovedsageligt til råvarer til brug i foder, men vil på sigt blive udvidet. 

”I begyndelsen vil det primært være råvarer, der bruges i foder til kvæg, grise og fjerkræ, som vi har fokus på, men vi kigger allerede ind i at lave samme model inden for planteavl. Det kunne f.eks. være inden for gødning og planteværn,” udtaler Camilla Blicher Simonsen. 

I efteråret 2022 igangsatte DLG et forsøg med et lignende samarbejde i småskala hos 20 Danish Crown-svineproducenter med konceptet ”Andelstanken 2.0.” 

DLG og Danish Crown vil teste tættere fodersamarbejde

Projektet bygger på, at landmændene giver afkald på selv at sammensætte og indkøbe foderblandinger til deres dyr - sådan som det sker i vidt omfang i dag. I stedet er det DLG, der skal stå for at standardisere foderblandingen - og også stå for at indkøbe råvarer til de bedste priser via grovvareselskabets hold af disponenter. Partnerskabet lover op mod 30 øre per kilo. 

Der findes allerede en række indkøbsforeninger i landbruget, hvor B2B Bonus, der har samlet et en række svineproducenter, er blandt de mest velkendte. Det drejer sig ofte i indkøbsforeningerne om at opnå rabatter på større indkøb, f.eks. maskiner og redskaber, men der er også eksempler på foreninger, der handler med råvarer på vegne af medlemmerne. Det sker eksempelvis i selskabet 3S, der i sin såkaldte indkøbsgruppe indkøber foder til sine medlemmer, der hovedsageligt er svineproducenter. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også