Største fald på toneangivende mejeriauktion det seneste halve år

GDT-auktionen er nu faldet mærkbart fire gange i træk.
Foto: Joachim Ladefoged/JPA
Foto: Joachim Ladefoged/JPA

Flere partier mejerivarer end vanligt blev ikke solgt, da GDT-auktionen tirsdag afholdt salg af industrivarer.

Samtidig var udbuddet lavere end på de største af årets auktioner. Alligevel endte priserne med at tage det største dyk siden oktober.

Det viser GDT-auktionens salgsresultater for tirsdagens gennemførte auktion.

Alle priskategorier, undtagen cheddar, faldt, men især den store vare sødmælkspulver trak ned med et prisfald på 5,2 pct. Skummetmælkspulver faldt derimod 2,5 pct og smør 3,3 pct.

Samlet set dykkede priserne med hele 4,7 pct, hvilket er det største prisfald i mindst et halvt år. Prisfaldet er det fjerde i træk og priserne på pulver og andre industrivarer, som børsen især trader mellem verdens globale mejeriselskaber og de største industrielle aftagerere, er dermed faldet kraftigt siden det historiske topniveau i marts 2022.

Hvor det samlede prisniveau ved toppunktet var helt oppe i indeks 1.593, er det nu på bare et år faldet til indeks 964. Man skal helt tilbage til slutningen af 2020 for at finde et lignende lavt niveau for auktionspriserne, der regnes for toneangivende for mælkepriserne rundt om i verden. Det skyldes, at GDT-auktionen trods forholdsvis lave handelsmængder i forhold til verdensproduktionen angiver, om der er mangel eller overudbud af mælk.

Samlet blev der udbudt 26.700 tons, men der blev under den godt 2 timer lange auktion kun indgået aftaler på de 23..800 tons. Det er væsentlig under de store auktioner i efteråret, hvor der var op mod 30.000 til salg.

Netop som følge af de faldende mejeriauktionspriser valgte new zealandske Fonterra, der er blandt de største udbydere af varer på netop GDT at sænke forventningerne til det igangværende regnskabsårs mælkepris fordelen:

New zealandsk mejerikoncern sænker igen mælkeprisen

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Photo: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også