Mejeriauktion sender priserne nedad

Trods lavere udbud af mejerivarer endte priserne med det andetstørste fald i år.
Foto: Joachim Ladefoged
Foto: Joachim Ladefoged

Cheddar tog det største dyk prismæssigt, da der tirsdag denne uge blev gennemført mejeriauktion på den new zealandsk baserede børs Global Dairy Trade (GDT).

Børsen, der regnes for den toneangivende prismarkør på mejerivarer på verdensplan, tog et samlet dyk på 2,6 pct. Det er det andetstørste prisfald i år, kun overgået af den første auktion 3. januar, hvor priserne faldt 2,8 pct.

Med gennemførelsen af denne uges auktion er de seneste tre auktioner sluttet med minus-niveau samlet set. Og det selv om de udbudte mængder fra mejeriselskabernes side var en anelse lavere - med 26.800 tons solgte produkter, viser GDT-børsens resultatoversigt.

Cheddar faldt med hele 10,2 pct, mens mælkefedt (AMF) faldt med 3,8 pct. De store kategorier skummetmælkspulver og sødmælkspulver dykkede med henholdsvis 3,5 og 1,5 pct.

Efter en periode i foråret 2022 med historisk høje prisniveauer for hele mejerikategorien på GDT-auktionerne er det siden gået stærkt ned ad bakke. Priserne er dog ifølge GDT-indekset stadig pæne - man skal helt tilbage til december 2020 for at finde niveauer lavere end nu. Her skal det så ses i sammenhæng med, at omkostningerne på såvel mejerier som på bedrifter har været stigende de senere år som følge af forhøjede udgifter til energi, foder og mandskab.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også