Kuratorer: Skare-koncernens økonomi var stærkt sammenfiltret

I første status om behandlingen af konkursboerne beretter de indsatte advokater om bilag i fysiske ringbind og ældre regnskabsprogrammer.
Corna Levin Munch og hendes medkurator Boris Frederiksen står med en større opgave foran sig, når de skal udrede koncerninterne mellemregninger i Skare-konkursboerne, fremgår det af ny status. | Foto: Pr
Corna Levin Munch og hendes medkurator Boris Frederiksen står med en større opgave foran sig, når de skal udrede koncerninterne mellemregninger i Skare-konkursboerne, fremgår det af ny status. | Foto: Pr

De indsatte kuratorer, der skal rydde op og afvikle aktiviteterne i Skare-koncernens mange selskaber, står over for en betydelig opgave i at filtre koncernens mange økonomiske forhold ud.

Det fremgår tydeligt af den nyligt indleverede første information til kreditorerne i konkursboerne, som kuratorerne Corna Levin Munch og Boris Frederiksen har indsendt til skifteretten i Aarhus. Her gives en status på konkursboet i Århus Slagtehus, der var en del af de ti selskaber i koncernen, der nu er under konkursbehandling.

Her kalder de opgaven for ”omfattende” og ”kompleks”, fordi økonomien i koncernens mange selskaber har været blandet sammen på kryds og tværs.

”Blandt andet foreligger der imellem selskaber en flerhed af interne leasingaftaler, ligesom enkelte aktiver efter det oplyste tilhører Kurt Skare personligt,” skriver kuratorerne i status-skrivelsen.

”For så vidt angår selskabernes løbende aftaler, herunder vedrørende forsikringer, telefoni, alarm, hosting, bogføring, rengøring, serviceaftaler og lign. ydelser foreligger der en betydelig sammenblanding mellem selskaberne, og der er ikke en klar linje i hvilket selskab, der udadtil har været kontraktpart.”

Det betyder, at kuratorerne reelt endnu ikke kan give et entydigt billede af, hvilke selskaber der har hvilke aktiver og hvor der eventuelt måtte være midler at komme efter til at mindske kreditorernes tab på konkursen. Her spiller det også ind, at koncernen har haft en samlet cash pool ordning - altså at hele koncernens likviditet har været koncentreret på een konto under Kurt Skare Holding. 

Fysiske ringbind og regnskabsprogram fra 1988

Århus Slagtehus har drevet kreaturslagteri i midten af Aarhus på en grund lejet af kommunen. Lejekontrakten udløber ved udgangen af 2025, og bygningerne skal derefter byfornyes, har kommunalbestyrelsen vedtaget. De seneste ti år har Skare-koncernen ejet og drevet Århus Slagtehus alene. Driften har dog ifølge de seneste regnskaber været med store tab og egenkapitalen var negativ med 23 mio. kr.

I selskabet var der ifølge kuratorerne ansat 33 medarbejdere, og kuratellet forsøger nu i lighed med de øvrige selskaber at gennemføre et salg af hele eller dele af aktiviteterne.

Fortsat håb om at redde konkursramte Skare-arbejdspladser

Kuratorerne har i den forbindelse skabt et datarum, hvor interesserede købere kan gennemgå informationer om koncernen. Her bemærker advokaterne dog, at det ikke har været gnidningsløst at sikre data, herunder bogføringsmateriale.

”Kuratellet har været til stede på selskabets adresse med henblik på at skabe et overblik over selskabets elektroniske og fysiske bogføringsmateriale, i hvilken forbindelse det er blevet konstateret, at selskabet i vid udstrækning har opbevaret de underliggende bilag i fysiske ringbind. Selskabet har således ikke anvendt digital opbevaring af bilagsmateriale,” lyder det.

Kuratorerne har desuden haft it-sagkyndige medarbejdere til at assistere med at sikre regnskabsprogrammet.

”Systemet er af ældre dato, hvilket gør systemet særligt udfordrende at håndtere,” lyder det om programmet, der hedder AS400. 

Ifølge oplysninger online blev AS400 lanceret i 1988 af IBM.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Landbrugshandlerne, der tinglyses, leveres af Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

For abonnenter