Fortsat håb om at redde konkursramte Skare-arbejdspladser

Kurator ønsker ikke at kommentere på, hvordan personligt ejerskab af en række af Skare-koncernens ejendomme påvirker salgsproces.
Boris Frederiksen er indsat som kurator på vegne af Gældsstyrelsens tilgodehavende på mindst 90 mio. kr. i Skare-koncernen. | Foto: Pr
Boris Frederiksen er indsat som kurator på vegne af Gældsstyrelsens tilgodehavende på mindst 90 mio. kr. i Skare-koncernen. | Foto: Pr

Tirsdag formiddag er de flere hundrede hjemsendte medarbejdere indkaldt til orienteringsmøde på deres konkursramte arbejdsplads Skare i Vejen.

Sidste uge valgte de indsatte kuratorer at forlænge medarbejdernes ansættelser med 14 dage frem til udgangen af februar. Og det har givet fornyet håb om, at det lykkes for konkurs-advokaterne at realisere et salg af hele eller dele af virksomheden.

Ifølge kurator Boris Frederiksen er det dog for tidligt at komme med meldinger om et salg..

”Jeg tror ikke, at vi kigger ind i et salg lige de første dage. Det er helt standard, at vi holder medarbejderne så godt informerede, som vi kan og giver dem mulighed for at stille spørgsmål. Det her har stor betydning for dem og mange har været ansat i mange år,” siger han.

Er det realistisk at redde deres arbejdspladser?

”Det er jo det, der er forhåbningen og det, vi forsøger at opnå.”

Som AgriWatch tidligere har beskrevet med udtalelser fra kuratoren, har flere interesserede og seriøse købere henvendt sig, og det er nu op til kuratorerne at tilrettelægge et salgsforløb, så man får solgt flest mulige dele af de 10 konkurs- og rekonstruktionsvirksomheder bedst muligt.

”Der er absolut seriøse købere, der er interesserede i det hele, og også nogle andre, der er seriøse og interesserede i mindre dele. For at redde virksomheden og flest mulige medarbejdere vil vi gerne være sikre på, at vi har afsøgt mulighederne for at sælge hele eller store dele af virksomheden samlet,” forklarer Boris Frederiksen.

Med baggrund i garanti fra Lønmodtagernes Garantifond går langt hovedparten af Skare-medarbejderne pt. hjemme med løn, frem for at være blevet opsagt. En mindre gruppe af medarbejdere assisterer kuratorerne i at realisere varelager og andet praktisk arbejde på virksomheden.

Ejendomme for millioner i stifters personlige ejerskab

Stifter af koncernen og ejerleder igennem 51 år, Kurt Skare, gik i forbindelse med de første konkurser personligt i rekonstruktion. Ligeledes er hans holdingselskab til hele koncernen også taget under rekonstruktion. Han har i forbindelse med konkurserne i livsværket udtalt, at han personligt ejer ejendomme for 300 mio. kr. 

Ifølge tinglysningen drejer det sig blandt andet om de ejendomme i Vejen, hvor Skare-koncernen havde til huse.

Hvilken rolle spiller det, at Kurt Skare ejer flere af de centrale ejendomme, blandt andet i Vejen, personligt, frem for at de er ejet af de konkursramte selskaber?

”Det afhænger af, om han vil sælge - og om køberne vil overtage ejendommene. Kurt Skare er selv i rekonstruktion, og vi har en dialog med rekonstruktøren. Det kan jeg ikke komme nærmere ind på, men det er ret oplagt, at der er en dialog mellem os,” siger han.

Indgår ejendommene i salgsprocessen?

”Det kan jeg ikke sige noget om.”

Hæfter Kurt Skare for mere end sine indskud i selskaberne - altså med personlige garantier eller hæftelser?

”Det skal jeg ikke sige noget om på nuværende tidspunkt.”

Endnu ingen opgørelse af gæld

Når det gælder mængden af gæld for den samlede Skare-koncern, så bliver Boris Frederiksen heller ikke mere konkret.

”Jeg kan ikke sige noget præcist om gælden, slet ikke på de enkelte selskaber. Det er noget af det, vi bruger en hel del tid på,” siger han.

”Vi har en oplevelse af, at bogholderiet i det store hele er retvisende. Der er en blanding af offentlig gæld, bankgæld og leverandørgæld, og så er der nogle koncern-interne mellemregninger,” siger han, men vil altså ikke sætte tal på, hvor mange kreditorer eller hvor store summer de har meldt at have til gode.

Kurt Skare stiftede sit livsværk tilbage i 1972 fra bar mark med to medarbejdere. Koncernen omsatte årligt for omkring 1,5 mia. kroner op til konkurserne, der indtrådte for størstedelen af koncern-selskaberne den 1. februar.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også