Grønne investeringer skal holde hånden under agroindustrien i et usikkert 2023

Agroindustrien kan formentlig ikke kan holde årets niveau og ser ind i et ringere 2023. Sjældent, at pessimismen realiseres, mener direktør dog. Han vurderer, at landbrugets grønne investeringer lægger en bund for en eventuel nedtur.
Claus Hermansen, direktør i Dansk Agroindustri, fremhæver, at til trods for krig i Ukraine og andre usikkerheder, så stopper man ikke med at tale om grøn omstilling. Derfor holder klimavenlige investeringer en hånd under landbrug og agroindustrien, vurderer han. | Foto: PR
Claus Hermansen, direktør i Dansk Agroindustri, fremhæver, at til trods for krig i Ukraine og andre usikkerheder, så stopper man ikke med at tale om grøn omstilling. Derfor holder klimavenlige investeringer en hånd under landbrug og agroindustrien, vurderer han. | Foto: PR

Der har længe cirkuleret grå skyer hen over 2023. 

Spørgsmål om hvorvidt en økonomisk recession rammer, hvor længe krigen i Ukraine varer, og hvordan prisniveauet for en række råvarer lander, påvirker forventningerne til det kommende år. 

Det smitter selvsagt også at på agroindustriens forventninger, fortæller Claus Hermansen, direktør i Dansk Agroindustri.

”Min opfattelse er, at 2023 ikke bliver et bedre år end 2022 - det bliver måske værre, hvis en recession bider sig fast,” siger han.

Selvom det ligner, at de grå skyer bliver hængende i løbet af næste år, så er der dog indlagt muligheden for opklaring.

”Der er ikke vanvittigt høje forventninger til næste år, men vi må også bare konstatere, at vores forventninger til 2022 heller ikke var særligt store, men det ser ud til at blive et godt år for branchen – generelt set. Derfor kan man godt være pessimistisk, men det er sjældent, det bliver så slemt.”

Frygten for en økonomisk nedtur påvirker stemningen for næste år, men uanset om der kommer en økonomisk recession eller ej, hæfter direktøren sig ved, at folk stadig skal have mad. 

Der skal fortsat produceres fødevarer, ligesom under coronapandemien, og derfor vil forbruget af fødevarer holde en hånd under landbruget og agroindustrien.

”Det tager bunden af det dyk, som vi eventuelt kan opleve i 2023. Derfor bliver agroindustrien sandsynligvis ikke så hårdt eksponeret for en recession som andre brancher,” siger Claus Hermansen.

Ambition om at vokse

Eksporten tog et dyk i 2020 under coronapandemien, mens 2021 blev et godt år, og 2022 tegner til at blive et rigtig godt år, vurderer Claus Hermansen.

”De, der laver staldinventar til griseproducenter, får nok ikke et fremragende år, men når vi ser generelt på branchen, er der mange agrovirksomheder med tykke ordrebøger. Det underbygges af at eksporttallene stiger,” siger han.

De første ni måneder af 2022 viser en vækst på 16,9 procent for maskiner sammenlignet med samme periode sidste år. Til trods for, at der også ligger et aftryk af inflationen i det tal, mener Claus Hermansen, at det er et rigtig godt tal. 

Særligt lande som Tyskland har revet mange ordre hjem hos danske virksomheder i løbet af i år. Samlet set er det agroindustriens største marked, og særligt maskiner inden for jordbrug tager godt fra.

I de første ni måneder af 2022 er eksporten til det tyske marked steget knap 30 procent siden samme periode sidste år. Der røg således maskiner afsted til 892 mio. kr. i år.

Der skal dog eksporteres endnu mere, hvis det står til Claus Hermansen. Det, tror han også, sker. Agroindustrien rammes af flere effekter oveni hinanden, hvilket viser en lys fremtid på grund af en øget interesse fra resten af verden.

”Min drøm er, at vi fylder 10 procent af den danske fødevareklynges eksport inden for et par år,” siger han.

I dag står agroindustrien for cirka 8,5 procent med en samlet eksport på 5,6 mia. kr., ifølge direktøren.

Grøn hånd

Forventningerne til næste år er derfor ikke kun præget af usikkerhed. Grønne investeringer i landbruget kommer til at booste ny teknologi og klimaoptimerende systemer, mener direktøren.

”For et par år siden var der ambitioner om at investere i den grønne omstilling, nu er der lovgivning på området. Heri ligger mange af vores produkter, og derfor vil der komme en øget efterspørgsel efter danske løsninger,” siger Claus Hermansen.

Nu siger du, at den grønne omstilling er gået fra at være på et ambitionsniveau til nu at blive lovgivning. Men er der ikke stadig lange udsigter til reelle implementeringer?

”Normalt er implementering ikke et ord, der bruges så ofte i overordnet politik, men den nye regering har netop brugt det i regeringsgrundlaget. Det skal der også til, hvis 70 procents-målsætningen i 2030 skal nås.”

Har man ikke netop talt længe om, at der skal sættes turbo på at gå fra politiske aftaler som f.eks. landbrugsaftalen til at få det ud i virkeligheden?

”Man taler tit om landbrugsaftalen som om, at den er meget gammel, men den er altså fra oktober sidste år. Allerede nu tales der om at skærpe kravene , så vi kommer ikke hen til år 2029 før implementeringen kommer til at ske. Vi er i 2023 om to sekunder, og derfor er der ikke lang tid at løbe på. Det tror jeg, man har erkendt,” siger han.

Krig har boostet branchen

De mulige stopklodser for vækst og øget salg, bliver nogle af de samme udfordringer, som har præget hele 2022. Høje energipriser, råvarepriser, komponentmangel og leveringstider.

”Det er hele pladen, der fortsat spøger ind i 2023. Men når verden begynder at normalisere sig igen, så er vi godt rustet til at tage et spring med eksporten, som vi også har gjort før,” siger Claus Hermansen.

Direktøren hæfter sig ved, at den grønne omstilling buldrer derudaf i flere verdensdele trods krig og usikkerheder.

”Selvom vi har krig i Ukraine, så stopper man jo ikke med at tale om grøn omstilling. Nogle dele har endda - på en trist bekostning - fået et boost af krigen,” siger han og forklarer:

Det er blandt andet biogas, der ifølgedirektøren har taget et ordentligt skridt fremad.

”Hvad end det er hele anlæg eller komponenter man producerer, så har de virksomheder rigtig travlt for tiden. Det får de også næste år,” vurderer Claus Hermansen og nævner markeder som Spanien og Tyskland, der især hiver i danske biogasselskaber. 

Men flere udviklingstendenser som en stigende alder på landmænd får også interessen for nye teknologier til at brede sig. Det kan mærkes på efterspørgslen på smartfarming, som inkluderer fuldautomatiske fodringsanlæg, malkeanlæg, vaskerobotter og teknologier, hvor landmanden ikke selv skal muge ud eller fodre dyr.

Claus Hermansen mener derfor, at dansk agroindustri begynder at se resultaterne af, at flere landes lovgivning bliver strammere på klimaområdet, og at omstillingen accelerer i resten af Europa og verden.

Venstre-mand bliver ny minister for landbruget

Der kommer en CO2-afgift på landbruget herhjemme i løbet af 2023. Hvad kommer den til at betyde for jeres branche?

”Jeg noterer mig, at landbrugets konkurrenceevne ikke må forringes, og at erhvervet skal udvikles og ikke afvikles. Det er en grundsætning for primært landbruget selvfølgelig, men også for agroindustrien. Et godt hjemmemarked for os er vigtigt, og det har været grundlaget for, at vi har teknologi, som øger vores eksport år for år,” siger han:

”Hvis Agromek 2022 var en temperaturmåling på, hvordan det står til med hjemmemarkedet, så er det ikke helt skidt. Det danske salg er absolut ikke gået i stå. Den grønne omstilling har alles opmærksomhed lige nu og det vil også være tilfældet i 2023.”

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også